НОВИНИ

Три области търсят варианти за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове

Областните управители на Варненска, Бургаска и Добричка област вече са готови с предложения на кои неохраняеми плажове да има спасители през това лято. Срокът за представянето им в Министерството на туризма е до края на април. Тази година неохраняемите плажове по Черноморието ни са повече - общо 106, като 3 от тях - "Карадере", "Иракли" и "Корал", са за природосъобразен туризъм. Очаква се до началото на лятото броят на нестопанисваните плажовете да намалее, защото за 15 от тях текат процедури за отдаване под наем.

bnt avatar logo
от Н.Сутрева, В.Григоров
08:25, 23.04.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

На прага на лятото неохраняемите плажове във Варненска област са 26. За 6 от тях тече процедура за отдаване под наем, като някои от търговете се обжалват. Средствата за спасители на неохраняемите плажове се осигуряват от концесионните такси и наемите и не достигат.

Тодор Йотов - областен управител на Варненска област: "Те са ни преведени от плажовете, които са отдадени под наем, от плажовете, които са на концесия, до този момент нямаме нито 1 стотинка. Ограничените средства, с които разполага Областна администрация - Варна, ни позволяват за 3 месеца да поставим 2 спасителни поста. Това е плажът "Камчия-Север" и плажът на "Кабакум"."

В Добричка област се намира най-голямата като територия плажна ивица. Едва 1/3 от нея обаче е отдадена на концесия или под наем. Сезонът по Северното Черноморие е кратък, а концесионните такси и наемите са високи, затова липсват и кандидат-наематели. Областната администрация е поискала средства за разкриването на спасителни постове на 6 неохраняеми плажа, с два повече от миналата година.

Детелина Николова - областен управител на Добричка област: „Дуранкулак, Къмпинг Космос, Русалка -големият плаж, Шабленската тузла, къмпинг Добруджа и Фиш-фиша къмпинг нов, който е съвсем близо до Албена. Което действително е благоприятно за нашето Черноморие и за посещаемостта, която имаме в последните години, защото все по-привлекателна е ивицата, може би защото и тук има повече възможности за къмпингуване, а и нашите съседи от Румъния са вече много често по нашите плажове."

Най-много нестопанисвани плажове, 60 на брой, има в Бургаска област. Най-вероятно за 6 от тях все пак ще се намерят наематели, защото тръжните процедури не са приключили. Проблем обаче е обжалването, какъвто е случаят с плажа "Бургас - Север".

Вълчо Чолаков - областен управител на Бургаска област: "Аз лично смятам, че в такива ситуации винаги трябва да се дава предварително изпълнение на административния акт, с който се определя спечелилият, за да може по този начин да се обезпечи спокойно сезона."

Според направения анализ, на 12 от неохраняемите плажове в областта трябва да има спасители, защото са сред най-посещаваните. За колко от тях обаче ще има пари не се знае. Навсякъде областните управители са предупредили кметовете на общини да поставят предупредителни табели на неохраняемите плажните ивици. От Българския червен кръст уверяват, че могат да осигурят водни спасители за предстоящия туристически сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изчезнат ли българските паралелки в Западните покрайнини?
Ще изчезнат ли българските паралелки в Западните покрайнини?
Велопоход Заедно в подкрепа на хората с хемофилия
Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия