Три основни зони за строителството на високи сгради и ограничаване на височината в останалите. Това са част от предложените от главния архитект на София - Здравко Здравков, промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Повод за дискусията станаха няколко одобрени проекта за високи сгради в София през последните 10 години, най-коментираните от тях са проектът за небостъргач на бул. "Черни връх" до един от най-големите търговски центрове, започнатият строеж на висока сграда до бившия Японски хотел, която ще го надмине по височина, както и предвидените многоетажни постройки на бул. "България". Недоволство будят и новопостроените масивни сгради до НДК, както и тези на пл. "Македония".

През последните години инвеститорите в София предлагат проекти за все по-високи сгради, а общината няма механизми да забрани строежът им, защото в Закона за устройството и застрояването на Столичната община има много вратички, които позволяват неограничена височина из целия град. Затова промените в Закона са спешни и текстовете ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание наесен.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Идеята е да не отговаряме по целесъобразност, а да имаме ясни правила и норми,които да дават яснота къде какво може да се строи в града.

арх. Здравков предлага основните зони за високи сгради да са три - на Цариградско шосе, на бул. Царица Йоана в посока Люлин и в района около Централната жп гара. В момента основен проблем е, че при смесената многофункционална зона няма ограничения за височината.

Председателят на Съюза на българските архитекти предлага зоните за високи сгради да не са само три, а ако има интересен и обоснован проект за небостъргач,той да бъде обстойно разгледан и обсъден. Според него трябва да се обърне по - задълбочено внимание на Витоша, като основен елемент от релефа на столицата.

Арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България: Идеята е понеже специфични са парковете, особено София е специфична, да се намери начин да се направи устройствен план на планината с всичките елементи.

Арх. Димитър Димитров отправи критика към представителите на общината, че зеленината в София намалява и подчерта, че има нужда от нов устройствен план,а не от промени в закона.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска промените в закона да бъдат внесени до есента.