НОВИНИ

В "Технологии": Три български проекта се борят за награда от 1 млн. $

Трима български предприемачи се борят за участие в световния финал на международния конкурс "The Venture" с награден фонд от 1 милион долара. Тази вечер в 19 часа в София Тех Парк - жури ще избере една от трите новаторски идеи, които могат да променят живота ни?

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 10.02.2016
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Пчелите са важни за биоразнообразието, за световната икономика и за живота на Вселената. Можем ли да ги спасим чрез технологии?

Сергей Петров: Нашите устройства помагат за събирането на много важна информация за пчелните колонии, която да позволи на пчеларя да ги разбира по-добре. Дори седейки вкъщи. Системата има 3 компонента:това е везна, която се монтира под всеки кошер, който има на пазара в момента. Везната дава информация на този компютър и в него се извършва абсолютно целия анализ на информацията. Също така имаме една малка сензорна платчица, която влиза в подобна кутийка. Ние искаме да го дигитализираме, защото вярваме, че има начини това нещо да се оптимизира. Да стане по-бързо, по-добро и по-ефективно за пчеларите. Пчелите сами по себе си са един от репродуктивните механизми на природата. Ако няма пчели - няма да има опрашване, което ни е така нужна, за да имаме храна на масата си. Допълнителната стойност от опрашването на пчелите се измерва в десетки милиарди на всеки един континент. За Европа това е 19 милиарда. Ако нямаме пчели ще трябва да платим тази цена.

Чакане на опашки, приготвяне на пари, перфориране на билети. Има ли алтернатива?

Д. Димитров: Новото е, че пътуваш с най-естественото нещо, което държиш в ръцете си докато пътуваш - смартфона. Ако погледнете тук повече от 50% от хората в трамвая си държат смартфоните в ръцете. Във всяко превозно средство ние монтираме сензори за близост и когато аз се кача в автобуса или трамвая системата разпознава възоснова на този сензор в коя линия се движа. С едно натискане получавам билет за трима човека, тук са номерата, които са съответно за отчитане, цената, казва ми кога съм го купил. В момента работим с банкови карти, водим преговори и с мобилните оператори да може да се плаща и през сметката на телефона. Основното нещо, което получават хората и което си спестяват е стреса и получават сигурността, че винаги могат да си купят билет. Тази система може да бъде внедрена за изключително кратко време. Примерно за град като София може да бъде внедрена в рамките на месец. Основно за нас не са толкова парите, колкото възможността да докажем, че и в България могат да се правят иновации.

Нова компютърна система помага за намаляване на заболяванията и смъртността по време на раждане. Как технологиите се намесват в този изключително важен за всеки човек момент?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок легендите от „Юрая хийп” идват в Русе
Рок легендите от „Юрая хийп” идват в Русе
Външно ще мобилизира целия си ресурс за успех на Бокова
Външно ще мобилизира целия си ресурс за успех на Бокова