НОВИНИ

Три пъти повече ученици са кандидатствали за дуално обучение в Пловдив

Три пъти повече ученици са се записали тази година за дуално обучение в Гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура в Пловдив. Възраждане на професионалното образование има в цялата страна, защото близо 800 тийнейджъри са предпочели да се учат чрез работа в рамките на проекта „Домино“ на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
20:00, 15.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Гимназията по дървообработване в Пловдив е първата в страната, която въвежда дуално обучение. Миналата година се събират желаещи само за половин паралелка в 8 клас. А днес училищният звънец удари за три пъти повече ученици в класовете с дуално образование в специалността „Мебелно производство“. Приемът е съобразен с желанията на бизнеса.

Константин Костадинов, директор на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура: Тази година имаме заявки от пет фирми, а вече до момента ми са се обадили и от Пазарджик, и от Стара Загора също фирми, които искат да включим деца в дуално обучение с договор с тях.

В това предприятие първите стажове започват през октомври. Тук учениците ще бъдат всеки петък.

Без да са били част от дуалното обучение, от няколко дни във фирмата са назначени две момчета, които са завършили гимназията.

Иван Искиев, служител: Много рядко вече останаха такива училища с такива професии, които да са дърводелец, реставратор на мебели. Ако се насочат младите хора към тази професия, има бъдеще.

От фирмата сами са потърсили контакт с гимназията.

Вайде Терзийска, подбор на кадри в предприятие за матраци: В доста тясно сътрудничество сме, постоянно организираме мероприятия, ходим при тях, каним ги при нас, защото за нас идеята е да запознаем младите хора какви са възможностите с този вид бизнес.

По проекта „Домино“ са осигурени по 50 лв. месечно за всяко дете в 9 и 10 клас, записано в дуално обучение. В 11 клас учениците вече се назначават във фирмите, в които ще са на заплата след като завършат образованието си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туийт на Донлад Тръмп предизвика остра реакция на британския премиер
Туийт на Донлад Тръмп предизвика остра реакция на британския премиер
Акушерката Емилия Ковачева получи присъда от 18 години затвор
Акушерката Емилия Ковачева получи присъда от 18 години затвор