НОВИНИ

Три седмици без вода в бобовдолско село

Три седмици бобовдолското Големо село остана на сух режим след поредната авария на водопроводната мрежа. Почти всички жители на населеното място дни наред са били без вода по чешмите, а в някои къщи тя е потичала за няколко часа. Проблеми има и в други три съседни села, които се захранват от същия водопровод.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:41, 10.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Водопроводът в Големо село е строен от миньори преди повече от половин век и от тогава не е подменян. Тръбите се пукат почти всяка седмица. Само за последните две години в селото са станали над 100 аварии. При последната, от средата на юли, водата не извирала на повърхността и специалистите не знаели къде да копаят.

Васил Васев, кмет на Големо село:
„Скрита авария я казват, която отива някъде и не можехме да я открием къде е. Оказа се, че е в съседен имот, необитаеми къщи и така намерихме, но това ни костваше три седмици.”

Спуканата тръба вече е ремонтирана. Хората обаче се притесняват, че скоро може пак ще останат без вода.

„Не се ли подменат тия аварии ше са си постоянно. Нали Ви казвам днеска тука, след 1-2 седмици по-надолу, по-нагоре, все си стават и не само тука, по целото село.”

„Летния сезон знаете без вода не може за пране, за готвене, за миене. И водата не е добра за пиене, колко и да е стари тръби.”

За да се реши проблемът, водопроводът, който освен Големо село захранва още Мало село, Долистово и Шатрово, трябва да се подмени изцяло. От общината в Бобов дол нямат средства за ремонтират на мрежата. Пари могат да се осигурят от европейските програми, но при условие, че всички общини в Кюстендилска област се включат в единна водна асоциация. За сега обаче Сапарева баня отказва да се присъедини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите учебници за втори, шести и осми клас ще бъдат в училищата до 15 септември
Новите учебници за втори, шести и осми клас ще бъдат в училищата до 15 септември
ЕС наложи санкции на 9 души и 4 организации заради Северна Корея
ЕС наложи санкции на 9 души и 4 организации заради Северна Корея