Три седмици бобовдолското Големо село остана на сух режим след поредната авария на водопроводната мрежа. Почти всички жители на населеното място дни наред са били без вода по чешмите, а в някои къщи тя е потичала за няколко часа. Проблеми има и в други три съседни села, които се захранват от същия водопровод.

Големо Село, Бобов Дол

Водопроводът в Големо село е строен от миньори преди повече от половин век и от тогава не е подменян. Тръбите се пукат почти всяка седмица. Само за последните две години в селото са станали над 100 аварии. При последната, от средата на юли, водата не извирала на повърхността и специалистите не знаели къде да копаят.

Васил Васев, кмет на Големо село:
„Скрита авария я казват, която отива някъде и не можехме да я открием къде е. Оказа се, че е в съседен имот, необитаеми къщи и така намерихме, но това ни костваше три седмици.”

Спуканата тръба вече е ремонтирана. Хората обаче се притесняват, че скоро може пак ще останат без вода.

„Не се ли подменат тия аварии ше са си постоянно. Нали Ви казвам днеска тука, след 1-2 седмици по-надолу, по-нагоре, все си стават и не само тука, по целото село.”

„Летния сезон знаете без вода не може за пране, за готвене, за миене. И водата не е добра за пиене, колко и да е стари тръби.”

За да се реши проблемът, водопроводът, който освен Големо село захранва още Мало село, Долистово и Шатрово, трябва да се подмени изцяло. От общината в Бобов дол нямат средства за ремонтират на мрежата. Пари могат да се осигурят от европейските програми, но при условие, че всички общини в Кюстендилска област се включат в единна водна асоциация. За сега обаче Сапарева баня отказва да се присъедини.