НОВИНИ

Три силни земетресения разлюляха Централна Италия

Три силни земетресения, най-мощното със сила 5,7 по Рихтер, разлюляха Централна Италия. Най-засегнати са областите Абруцо, Лацио и Марке. Няма данни за жертви, разрушенията са незначителни. Епицентърът е в района, който пострада най-много от силните земетресения миналата година. Няма информация за пострадали български граждани.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 18.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

За по-малко от час централна Италия е разлюляна три пъти. Първото е усетено малко след 10 часа местно време и е със сила 5,3 по Рихтер. Около 11 и 15 се случва вторият и най-мощен трус - 5,7. След още десетина минути земята затреперва отново. Това се случва в района, който беше най-силно засегнат от земетресението през лятото миналата година. Събирането на информация и регистрирането на разрушенията в засегнатите области е силно затруднено заради обилния снеговалеж и минусовите температури там.

;

Според местни жители положението е катастрофално. Активирали са се свлачища, има скъсани електропроводи и напълно откъснати от света села. Към мястото са насочени военни и специализирана техника. Въпреки че епицентърът на земетресенията е бил на около 100 км от Рим люлеенето е усетено и там.

Теодора Цонева, консулски отдел на българското посолството в Рим
"И после имало е далече от нас."

Като предохранителна мярка метрото в Рим беше евакуирано. Всички ученици също бяха изведени от учебните заведения. Председателят на ЕК - Жан-Клод Юнкер, обеща подкрепа на Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байрактаров: Минимална пенсия от 300 лева е нещо реално изпълнимо
Байрактаров: Минимална пенсия от 300 лева е нещо реално изпълнимо
Криза за въглища в Кюстендил
Криза за въглища в Кюстендил