НОВИНИ

Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух

Жители на три столични квартала протестират срещу мръсния въздух - хората са от "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел". Недоволните се събраха пред министерството на околната среда и водите. Вижте повече от прякото включване на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:21, 11.12.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Недоволните граждани настояват Министерството на околната среда и водите да влезе в ролята си на контролиращ орган, който управлява горенето на битовите отпадъци, тъй като основната причина за мръсния въздух в трите квартала е именно нерегламентираното изгаряне на битови отпадъци. Куриозен случай от последните дни е купуване на дрехи втора употреба от крайно бедни граждани, които ги използват за горене и замърсяват въздуха с вредните изпарения от боите и химикалите в дрехите.

От Министерството отговориха, че осъществяват ролята си на контролиращ орган и се аргументираха, че само през изминалата седмица е имало четири проверки с глоби в общински жилища във въпросните квартали. Гражданите обаче настояват за още по-ефективни мерки.

Статистиката показва, че ноември е бил месеца с най-мръсен въздух и повишени нива на фините прахови частици. Идните дни не се очаква повишение, сочат показателите в системата за измерване чистотата на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 46 000 студенти се включиха в Студентски практики
Над 46 000 студенти се включиха в "Студентски практики"
Мей е в Брюксел в опит да предоговори някои въпроси в споразумението за Брекзит
Мей е в Брюксел в опит да предоговори някои въпроси в споразумението за Брекзит