НОВИНИ

Три жертви, евакуирани хора и наводнени къщи след пороите в Бургаско

Бедствие в Бургаско след проливните дъждове. Три жертви, един човек в неизвестност, евакуирани хора и наводнени къщи. В община Камено, утре е ден на траур. От едно от най-пострадалите места в общината - село Черни връх. Отнесени улици, наводнени къщи и дворове, удавени селскостопански животни. Кал и тиня, хората не можеха да влязат по домовете си. Каква е обстановката в момента - вижте в прякото включване на репортера на "По света и у нас" Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
22:51, 25.10.2017
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

В издирването на 60-годишната жена от село Черни връх се включиха водолазни екипи, но за съжаление тя не е открита. Нейното издирване ще продължи през нощта и в утрешните часове.

Тази нощ всички села ще бъдат много строга полицейска охрана, командировани са и екипи на жандармерията. Тук са и аварийно-спасителни екипи, които са готови веднага да се отзоват, ако има сигнал за бедстващи хора.

В спасителните дейности са ангажирани общо 100 пожарникари, жандармеристи, полицаи, тежка техника, които работят на терен, обясни министър Валентин Радев на извънреден брифинг днес в с. Черни връх. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Причина за това, което се е случило във всички села, ние обиколихме няколко, са дъждовете. Язовирите, които се управляват от Държавната агенция по метрология и технически надзор, са получили предписания, включително и тези тука. Дали са изпълнени тези предписания от собствениците, има и частни такива, тепърва предстои да го видим.

Министърът на вътрешните работи припомни, че предстои общинските комисии да извършат оглед на местата, засегнати от бедствието, оценка на щетите с цел по-нататъшно подпомагане и възстановяване от нанесените поражения. Министър Радев обясни, че се работи в синхрон с прокуратурата по досъдебните производства за тримата загинали при наводнението. Продължава работата по издирването на изчезналата жена, за която все още няма данни къде се намира. Вътрешният министър припомни, че отдавна е планиран и на 23 ноември ще се състои Междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствията в резултат на климатичните промени. На него ще бъдат обсъждани плановете за действия и стратегията за десет години напред.

;

Вземат се мерки за възстановяване на разрушените второстепенни пътища. Изпускат се контролирано два големи язовира "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", за да не се допусне преливане.

В село Черни връх пристигнаха и депутати от БСП, за да се запознаят с бедстващата ситуация.

Тодор Байчев, БСП: В Бургаския регион се очертава като критична и проблемна точка. Преди няколко години беше бедствието в село Росен, трябва ли всеки път да се случи нещо, да има човешки жертви и едва тогава да се вземат съответните мерки?
Николай Тишев, БСП-Бургас : Държавата тотално е абдикирала от малките общини в България и случаят с община Камено е показателен. Не може буквално всяка година да се случват такива бедствия и аварии и в крайна сметка да няма никой виновен.

Утре специални комисии ще направят оглед на засегнатите пътища, улици и къщи и ще оценят размера на щетите.

;

Министър Валентин Радев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Нено Димов на място огледаха най-пострадалите райони в общините Бургас и Камено. Те се срещнаха и с местните жители. В с. Черни връх бе проведено оперативно съвещание. Заедно с областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, който е и председател на кризисния щаб, обсъдиха предприетите до сега спасителни действия, последващата работа на екипите на местата, засегнати от наводнението и възстановяването на нормалния живот в населените места. Осигурено е всичко необходимо за хората, пътищата са проходими, електричество и питейна вода има навсякъде.

Стана ясно, че депото за битови отпадъци в Бургас и пречиствателната станция няма да работят. Няма прекъсване на водоподаването. Наскоро е била извършена проверка на язовирите в Бургаска област, при която са дадени и предписания за безопасната им техническа експлоатация. Проверка ще изяснява доколко предписанията са били спазени от собствениците на тези обекти.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Депото на новата регионална система за битови отпадъци има компрометирана част от дренажната система, но няма изливания извън рамките на депото. Дигата също има - част от нея е компрометирана, но при всички случаи ще престане да работи депото до изчистване на тези проблеми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След наводнението: Ден на траур в община Камено
След наводнението: Ден на траур в община Камено
Любителите на рокендрола се простиха с Фатс Домино
Любителите на рокендрола се простиха с Фатс Домино