НОВИНИ

Трибуналът в Хага се произнася за последно за престъпленията в бивша Югославия

Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия ще се произнесе за последен път днес. Ще бъде обявена присъдата срещу шестима бивши лидери и командири на босненските хървати, обвинени за злодеяния спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:30, 29.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Последно заседание и последна присъда на Международния трибунал, който бе създаден в разгара на конфликта на Балканите. Днес Апелативната камара трябва да се произнесе по случая срещу бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми за престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992 до 1995 г.

На първа инстанция през 2013 г. те бяха осъдени общо на 111 години затвор. През март тази година прокуратурата на трибунала поиска увеличение на присъдите до общо 220 години. В заключителната си реч обвинителите изтъкнаха, че престъпленията над босненските мюсюлмани са били масови, няколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на принудителен труд, при което някои от тях са изгубили живота си.

Седмица по-рано Трибуналът осъди на доживотен затвор босненския сръбски генерал Ратко Младич, признат за виновен по 10 обвинения, включително геноцид и престъпления срещу човечеството.

Трибуналът затваря врати следващия месец след почти четвърт век работа, посветена на това да изслуша и съди тези, които са извършили най-големите зверства в Европа след Втората световна война.

По време на войната в Босна загинаха над 100 хиляди души, а повече от 2 милиона бяха разселени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За или против мораториума върху въвеждането на нови лекарства?
За или против мораториума върху въвеждането на нови лекарства?
Акция в Шумен срещу разговорите по телефона по време на шофиране
Акция в Шумен срещу разговорите по телефона по време на шофиране