Днес палестинците погребват десетките загинали при стълкновенията вчера, след като Съединените щати официално преместиха посолство си от Тел Авив в Ерусалим. Жертвите вече са 60, а ранените са над 2 200. Палестинските лидери определиха случилото се като касапница, а световната общност реагира със загриженост и осъди употребата на насилие. Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно днес.

Пронизващият вик на майката загубила 8-месечното си бебе.

Малката Лейла ал Гандур почина, след като вдиша сълзотворен газ при вчерашните протести, твърдят родителите ѝ. Понеделник ще остане в историята като най-кървавия ден в палестинските територии от 2014-та година.

Протестите продължават и днес - в Деня на катастрофата или Накба, когато стотици хиляди палестинци са прогонени от домовете си при създаването на израелската държава през 1948-ма година.

© БТА
Палестинският президент Абас осъди като „касапница“ смъртта на 52 палестинци

Палестинският президент Абас осъди като „касапница“ смъртта на 52 палестинци

Палестинският президент Махмуд Абас осъди като касапница убийството на 52 палестинци от израелската армия при протести и сблъсъци при границата с ивиц...

На Западния бряг и в Газа е обявена обща стачка в знак на протест срещу вчерашните сблъсъци.

Акрам Алаяса - жител на Витлеем: Палестинците гледат на Тръмп като заплаха за тяхната кауза и това ще налее още масло в огъня и ще дестабилизира Близкия Изток.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че силите за сигурност са използвали сила за самоотбрана срещу ислямистките бойци от Хамас в Газа, които целят да разрушат Израел.

Не такова е мнението на ООН.

Рупърт Колвил - говорител на Върховния комисар на ООН по правата на човека: Смъртоносна сила може да бъде използвана само в краен случай, а не при първа възможност и само при непосредствена заплаха за живота или за сериозно нараняване. Опитът да се приближи зелената линия по оградата за сигурност между Израел и палестинските територии не представлява заплаха за живота.
ООН се събира извънредно заради вълната от насилие в Газа

ООН се събира извънредно заради вълната от насилие в Газа

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради вълната от насилие по ивицата Газа през последното денонощие. Най-малко 58 палест...

Вчера президентът Доналд Тръмп определи церемонията по откриване на посолството в Ерусалим като чудесен ден.

Майк Пенс - вицепрезидент на САЩ: С признаването най-накрая на Ерусалим за израелска столица Съединените щати избраха фактът пред измислицата. А фактът е единствената истинска основа за справедлив и траен мир.
Световни реакции след откриването на американското посолство в Ерусалим

Световни реакции след откриването на американското посолство в Ерусалим

Откриването на американското посолство в Ерусалим и съпътстващите го човешки жертви в палестинските територии бяха остро разкритикувани и от съюзници,...

Мнозинството европейски държави осъдиха действията на Вашингтон като дестабизилизиращи, Китай призова и израелци и палестинци към сдържаност, а Русия поиска страните от региона да избягват действия, които биха разпалили още повече насилието. Най-остра в реакцията си беше Турция, където избухнаха протести в защита на палестинците, а от днес също е в сила тридневен траур.

Реджеп Ердоган - президент на Турция: Израел е терористична държава и стъпките, които предприеха доказват това. за съжаление, Съединените щати безмилостно сътрудничат на Израел, точно както работят заедно и с кюрдските бойци в Сирия, както и с Ислямска държава.

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова всички мюсюлмански държави по света да се обединят срещу Израел.

Протести с десетки жертви след откриването на посолството на САЩ в Ерусалим

Протести с десетки жертви след откриването на посолството на САЩ в Ерусалим

„Чудесен ден“ за Израел - така президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече в туитър официалното преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусал...