НОВИНИ

В свищовското село Совата зарязаха лозята

Българската православна църква днес почита паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Трифон Зарезан. Празникът се отбелязва в началото на пролетния сезон и традиционно на днешния ден се зарязват лозята. От рано сутринта на много места в страната лозари и винари пресъздадоха обичая, а единствен по рода си древен римски ритуал по зарязване на лозовите масивите и тази година беше спазен в свищовското село Совата.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
15:39, 01.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Лозята край свищовското село Совата бяха зарязани, както римските легионери са правили това през 1 в пр.н.е - с музика и тежки метални сърпове.

„Ние показваме реплика на едни тракийски инструменти, такъв е намерен и в Нове, „косери" се казват, с които се извършва и тази земеделска операция зарязването на лозата"

Кристиян Кирилов - председател на общински съвет Свищов
„И в разкопките, които са направени в община Свищов са открити съдове, с които доказват, че са произвеждали вино, което значи, че нашия винарски край е от много години, природата ни ни е дарила със своите благини"

Архиолозите са категорични, че производството на червено и бяло вино тук датира още от римско време. Край село Совата има над две хиляди декара лозови масиви.

Георги Николов-агроном
„През април месец, започва суходвижението, започва вегетацията, пъпките на лозята се развиват и започва работата, която завършва чак на гроздобера"

След въвеждането на Григорианския календар в българската православна църква, от 1968 година, празникът Трифон Зарезан тук се празнува в три поредни дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната здравна организация решава за вируса Зика
Световната здравна организация решава за вируса Зика
Скорпиънс отново в София през юли
"Скорпиънс" отново в София през юли