НОВИНИ

Трима бивши военни министри бяха изслушани в комисията за изтребителя

Трима бивши военни министри бяха изслушани от Временната парламентарна Комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Днес беше второто заседание на комисията. В нея участват 19 депутати, които трябва да изяснят как се е стигнало до това служебното правителство да одобри доклада на междуведомствената група за избор на нов изтребител, в който като най-подходящ се посочва шведския Грипен, и дали този избор не е бил предопределен. Днес на въпроси отговаряха Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 19.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

И тримата обясниха, че темата за купуване на нови изтребители е започнала преди техните мандати и никой от тях не е взимал решение в полза на един или друг модел боен самолет.

Аню Ангелов, ГЕРБ министър на отбраната в периода 2010-2013 г.: Като взимам повод от думите, че едва ли не от нас е началото на тази сага - тя не е от нас. Когато, в качеството си на заместник-министър влязох в министерството и имах среща с американската посланичка Макълдаун, се оказа, че има искане от българското Министерство на отбраната от 2008-ма за така нареченето Писмо за приемане. Тоест в американското посолство имаше писмо, с което американците предлагаха определена оферта за Ф-16 .
Ангел Найденов, БСП министър на отбраната в периода 2013 2014 г.: Етапът, на който заварих реализацията на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, може да бъде определен като етап на предварителните проучвания. В резултат на предварителната информация е съставен т.нар. кратък списък, в който бяха посочени трима участници. Португалия и САЩ с предложението за употребявани самолети Ф-16, блок 15, Юрофайтер, Италия, Швеция, СААБ с новопроизведени самолети Грипен Си Ди.
Николай Ненчев, РБ министър на отбраната в периода 2014 2017 г.: Още веднъж, доколкото разбирам целта на тази комисия да установи защо проектът се е забавил, защо е взето това решение, вие знаете, че това решение всъщност беше заето от служебния кабинет, още веднъж акцентирам върху тази дума - прозрачността. Периодично да се дават пресконференции, включително и на заседания, които не изискват ниво на секретност, да бъдат канени както представители на медии, така и на обществеността. Така или иначе не успях да завърша този проект, но пък надеждата остава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На протест срещу безразсъдното шофиране
На протест срещу безразсъдното шофиране
 Изгоря покривът на спирка Вишнева в Лозенец 
Изгоря покривът на спирка "Вишнева" в "Лозенец"