Двама души са обвиняеми за унищожаването на дюните до къмпинг „Смокиня", съобщиха от прокуратурата. Това са багеристът и поръчителят, който според разследващите е 46-годишния Иван Нончев от Бургас. Третият, който е бил задържан, а впоследствие - освободен, е ученик в 11 клас и ще бъде призован като свидетел. От прокуратурата заявиха още, че започват проверка и на концесионера.

Едва няколко часа са били нужни на полицията, за да стигне до извършителите.

старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР - Бургас: Двама от тях бяха задържани в домовете им в Радовиново, а подбудителят беше задържан в една производствена база в град Бургас. Това стана благодарение на усилието на колегите и добрите връзки с местното население.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Намерен е и укрит според нас багера, който е бил използван, за да се изравни терена.
Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“

Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“

Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“. Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва,...

От прокуратурата заявиха, че като подбудител е обвинен 46-годишния Иван Нончев от Бургас. Според показанията на задържания багерист, Нончев го е наел, платил му и заявил, че това е негов частен имот и няма от какво да се притеснява.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тези хора твърдят, че са получили 1000 лв. за това. Обозначено е било предварително мястото с колчета вероятно от собственика.
Любомир Петров, административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас: Има данни, че част от дюните на тази територия са част от плажната ивица, има данни, че част от тях са на частни имоти, това не означава, че дори и в частен имот да е обекта може да бъде разрушаван. Дюните са винаги изключителна държавна собственост и закона ги пази.
Румяна Арнаудова: Трима души са задържани за унищожените дюни

Румяна Арнаудова: Трима души са задържани за унищожените дюни

Трима души са задържани за разрушаването на дюни в района на къмпинг "Смокиня". Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешн...

Двамата обвинени ще бъдат освободени под парична гаранция 2000 лв. за багериста и 10 000 лв. за собственика. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба от 2 до 10 хиляди лева.

Любомир Петров, административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас: Не знам дали ви прави впечатление, но на мен ми прави впечатление, че наказанието е изключително ниско, но законът е такъв.

От прокуратурата заявиха, че до няколко дни трябва да се извърши геодезично заснемане на обекта, за да се види какъв е точният мащаб на нанесените щети.