Стихията връхлетя страната със силни ветрове и проливни дъждове. Тя вече причини на много места свлачища и наводнения. Най-тежко пострадали са остров Евбея и Пелопонес.

Циклонът Зорба продължава да мени посоката си. В момента се намира над област Магнесия между Атина и Солун и се насочва към Северна Гърция. За няколко часа ще засегне районите от Солун до Александуполис, но с по-слаба активност според метеоролозите.

В град Каламата хората изплашени се качиха на високите етажи на сградите, за да не ги отнесе водата.

Мария Економаку, заместник-председател на общинския съвет в Каламата: Основните щети са в крайбрежните зони. Но търговците, всички хора бяха предупредени за приближаването на бурята.

Очаква се властите да обявят извънредно положение в засегнатите райони. На остров Скиатос, където морските вълни наводниха заведения и хотели, се наложи 250 туристи да бъдат прехвърлени на безопасно място. На остров Евбея в близост до Атина се издирват трима души. Евакуираха жители на една община в континентална Гърция.

Тежки са пораженията на полуостров Пелопонес. Реките преляха и заляха къщи, пътищата се превърнаха в езера. В опожарените наскоро райони силният дъжд доведе до свлачища, които блокираха пътища и водата влезе в приземните етажи. Коли просто потънаха и бяха отнесени от бурята.

Фериботните връзки са прекъснати от повечето пристанища. Лодки и яхти бяха отнесени от силния вятър.

В пълна мобилизация са силите на Гражданска защита и пожарната. Армията също е в готовност да окаже помощ.

Синоптиците дават категорична прогноза, че циклонът намалява сила и утре ще се изрази само в силен дъжд на места.

© БТА / AP Photo / Nikolia Apostolou