НОВИНИ

Трима души загинаха при стрелба в Утрехт, нападателят беше арестуван

Напрегнат ден в Утрехт, след като мъж откри огън в трамвай. Загинаха трима души, други петима са ранени. Тази нощ полицията задържа нападателя. Той е турски гражданин, осъждан за редица престъпления. Полицията разследва както терористичен мотив за нападението, така и версията за битова свада.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:55, 18.03.2019
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В 11:45 ч. българско време полицията в Утрехт започва да получава сигнали за стребла в трамвай и множество ранени. Нападателят успява да избяга с краден автомобил. Полицията моментално отцепва района на инцидента, властите в Утрехт молят хората да не излизат от домовете си. Училища, детски градини и университет са затворени. Много заведения и магазини също. Нивото на опасност от тероризъм в провинция Утрехт е повишено до най-високото пето възможно.

;

Властите работят и по версия за тероризъм, и по версия за лично отмъщение.

Марк Рюте, премиер на Холандия: Терористичният акт представлява атака срещу нашата цивилизация, срещу нашето толерантно и отворено общество.Има само един подходящ отговор на това и този отговор е,че нашата държава и нашата демокрация са по-силни от фанатизма и насилието.

Засилено е полицейското присъствие не само в Утрехт, но и на ключови места като парламента и големите джамии в Хага, Ротердам и Амстердам. Извършват се проверки и по магистралите и границите с Белгия и Германия.

;

В късния след обед полицията съобщи, че нападателят е заловен в Утрехт, но мотивите му все още не са изяснени. Нивото на заплаха в Утрехт беше понижено до четвърто, каквото е и в останалата част на Холандия.

Ферд Граперхаус, министър на правосъдието: За щастие, този човек беше запечатан от охранителни камери и лесно успяхме да проследим маршрута му за бягство. Все още е рано да твърдим със сигурност какви са мотивите му, но не изключваме нито една версия.

Нападението в Утрехт става само два дни преди провинциалните избори в страната, които ще определят състава на Първата камара на парламента. Политическите партии обявиха, че спират предизборните си изяви, телевизионните дебати също са отменени. Лидерът на националистическата Партия на свободата Герд Вилдерс публикува в туитър снимка на заподозрения с ироничния коментар - "Какво богатство е мултикултурното обещество". Премиерът Рюте обяви, че утре флаговете на държавните институциите ще останат наполовина спуснати в памет на жертвите от нападението.

;

Полицията започва издирване на нападателия, намерен е автомобилът, а след това е установена и самоличността на предполагаемия извършител - 37-годишният Гьокмен Танис, роден в Турция. От 2008 година той живее в Холандия и е добре познат на властите. Името му е замесено в дела за изнасилване, насилие, включително срещу полицаи, опит за убийство и наркотици. Негови познати и приятели го определят като непредвидим, жесток и опасен. Мотивите за нападението обаче остават неясни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хитовата писателка Мария Лалева представи новата си стихосбирка
Хитовата писателка Мария Лалева представи новата си стихосбирка
Френското правителство с нови мерки за сигурност след погромите в Париж
Френското правителство с нови мерки за сигурност след погромите в Париж