НОВИНИ

Трима кандидати за Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“

Комисията по избор на кандидатите за Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“, начело с президента Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Педро Аграмунт, определи списък с трима кандидати за приза.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:48, 31.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
трима кандидати наградата човешки права вацлав хавел

Гордана Игрич е журналистка от Сърбия и активен защитник на човешките права и свободата на медиите. Тя съобщаваше за военни престъпления по време на войните около разпадането на бивша Югославия, и основа Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).

Международен институт за човешки права-Фондация „Рене Касен“ от 1969 г. работи за насърчаване на човешките права и мира чрез преподаване и научни изследвания. Той организира специализирани курсове за обучение, които допринасят за разпространението на принципите на демокрацията и върховенството на закона и за укрепването на гаранции за защита на правата на човека, особено в конфликтни и/или постконфликтни зони.

Третият кандидат за наградата е Надя Мурад, смела жена от язидите, която успя да избяга от Ислямска държава (ИД) в северен Ирак. Днес тя е защитник на правата на човека и разкрива тежкото положение на общността на язидите, в частност принудителното сексуално робство и трафика на жени и деца, заловени от ИД.

Победителят ще получи Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“ на есенната пленарна сесия на ПАСЕ в Страсбург на 10 октомври. Тази награда се присъжда всяка година от ПАСЕ в партньорство с Библиотеката „Вацлав Хавел“ и Фондация Харта 77, и е придружавана от почетен знак, диплома и 60 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каръци спечели голямата награда на кинофестивал в Австрия
"Каръци" спечели голямата награда на кинофестивал в Австрия
Доналд Туск ще настоява на ЕС за обединена позиция за подкрепа на България
Доналд Туск ще настоява на ЕС за обединена позиция за подкрепа на България