Сдружение „Дете и пространство” и Община Русе търсят вариант да създадат социално предприятие, в което да могат да работят хора с ментални увреждания. Тази година едно момиче и две момчета, настанени в центровете от семеен тип, завършват професионалното си образование, но е малко вероятно да успеят да си намерят работа.

Русе

Трима младежи от центровете към сдружение „Дете и пространство” тази година са абитуриенти – Гери е получила квалификация за помощник-готвач, Люси – за шлосер, а Иван – за шивач.

Дима Спасова – управител на център за настаняване от семеен тип към сдружение „Дете и пространство”
„Те много добре се справят с процеса на производство, но имат нужда от помощ, напътствие.”

Затова от Сдружение „Дете и пространство” и Община Русе обмислят варианти как да се създаде социално предприятие, в което тези младежи да прилагат уменията си. В момента един младеж от тези центрове, който също има професионална квалификация, работи по програма, но след нейното приключване, отново ще е на трудовата борса. Самата възможност да се обучават в училище обаче е повлияло положително на тяхната социализация.

Весела Банова – зам.-председател на сдружение „Дете и пространство”
„Да учат професия в общообразователно училище, да учат в специална паралелка, която отговаря на техните възможности. Една истинска интеграция.”

Това, че имат повече приятели, се видя и на тържеството, организирано по повод дипломирането на Гери, Люси и Иван.