НОВИНИ

Трима обвинени за експлозията на газ в жилищен блок в Словакия

Полицията в Словакия повдигна обвинение срещу трима души за експлозията на газ в жилищна сграда в Прешов, при която загинаха най-малко седем души, заяви представител на полицията в града.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:32, 08.12.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света
трима обвинени експлозията газ жилищен блок словакия

Експлозията на газ стана в петък в 12-етажен жилищен блок, след което избухна пожар, а сградата частично се срути. Полицията засега потвърди смъртта на седем души, още около 40 са ранени, съдбата на един остава неизвестна.

"Във връзка с експлозията в жилищна сграда в Прешов, в събота бяха задържани шестима души. В неделя започна наказателно дело срещу трима от тях", заяви говорителят.

Ден по-рано, в събота, полицията съобщи на своя уебсайт, че са задържани шестима души, отговорни за скорошния ремонт на сградата.

От своя страна ръководителят на пожарната служба на област Прешов Ян Голяш каза пред репортери, че все още не е известна съдбата на друг обитател на жилищния блок,. Тялото му не е открито нито на горните етажи, нито под руините.

"Що се отнася до ремонтите, които бяха извършени наскоро в тази сграда, включително вътрешни промени, пожарникарите категорично са отказали да ги приемат. Много правила бяха нарушени там, което в крайна сметка може да доведе до срутване на стълбите, и в резултат на това имаше забавяне на евакуирането на хора по време на пожара", каза Голяш.

Той показа на репортери документ за проверка на състоянието на жилищния блок от 2017 г., в който са изброени извършените ремонтни дейности, но без да се вземат предвид правилата за безопасност, включително промени във вентилационната система, асансьорните шахти, достъпа до евакуационната стълба.

„Спорът между пожарната и собствениците на блока продължи повече от две години“, каза Голяш. Освен това местните медии съобщават, че по време на ремонтните дейности е монтиран и собствен газов котел.

След подробен преглед на състоянието на повредената сграда в неделя беше решено тя напълно да бъде съборена, допълни Голяш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС
Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС
Юнайтед отказа Сити за титлата
Юнайтед отказа Сити за титлата