Трима от шестимата депутати, за които главният прокурор поиска сваляне на имунитета, вече доброволно са се отказали от него. Това са Елена Йончева от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ и Пламен Христов от ВОЛЯ.

С още новини от Народното събрание - вижте прякото включване на Надежда Василева.

Председателят на НС Цвета Караянчева информира депутатите в началото на заседанието за постъпилите 6 искания на главния прокурор за сваляне на имунитети на депутати от три политически сили - ГЕРБ, БСП и партия ВОЛЯ. Към момента трима от депутатите доброволно са подали искания за сваляне на имунитета си. Това са Елена Йончева от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ и Пламен Христов от ВОЛЯ. Вчера и четвърти депутат заяви такова намерение. Това е Георги Михайлов от БСП.

Към момента само двама депутати Веселин Марешки, лидерът на ВОЛЯ и неговата депутатка Кристина Таскова не са взели решение дали ще подадат такива заявления за отказ от имунитета си.

Тази сутрин заседанието на парламента започна с 122- ма депутати - отново на ръба на кворума. Председателят на НС Цвета Караянчева коментира в сутрешния блок на БНТ, че ГЕРБ и ОП ще успеят в следващите дни сами да осигурят кворума в пленарната зала. Дори и ако партия ВОЛЯ не се регистрират.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Обявили сме пълна мобилизация. Ще призова колегите от опозицията да идват на работа, да помогнат за кворума, защото в този парламент не се разрешават само проблемите на избирателите на ГЕРБ. Липсата на кворум само бие по рейтинга на парламента, на нас като народни представители и политиката на празния стол не носи дивиденти на никого.

Днешното пленарно заседание е посветено изцяло на парламентарен контрол. В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти раздадените бонуси в Агенцията по вписвания и то за месеците, в които имаше срив на Търговския регистър.

Владислав Горанов, министър на финансите: Служителите, които добросъвестно са си изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение. Особено, имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм. Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжности лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързани с техническия проблем, възникнал в регистъра - за мен това е неприемливо.

Финансовият министър каза още, че очаква следващата седмица бюджетът за догодина да мине на второ четене през парламентарните комисии, а след две седмици и през пленарната зала за окончателното му гласуване. Разбира се , ако парламентът работи, тъй като опозицията блокира кворума.