НОВИНИ

Жителите на София са недоволни от качеството на въздуха в града

Жителите на София и Букурещ са най-неудовлетворени от качеството на въздуха и нивото на шума в тези два града измежду всички 28 европейски столици, сочи проучване на Евростат по повод предстоящия утре, 5 юни, Световен ден на околната среда.

bnt avatar logo
от БТА
08:08, 04.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
жителите софия недоволни качеството въздуха града

Едва 28 на сто от софиянци или трима от всеки 10 жители на българската столица са доволни от качеството на въздуха в София. По отношение нивото на шума малко повече софиянци отбелязват удовлетворение от този елемент на градската среда - 36 на сто са доволни, докато останалите 64 процента са недоволни от нивото на шума.

Букурещ е на последно място в ЕС-28 по удовлетвореност от качеството на околната среда в румънската столица - едва 22 процента са доволни от качеството на въздуха и 31 процента - от нивото на шума.

По отношение качеството на въздуха, подобно на софиянци, силно недоволни са и жителите на Париж /30 на сто/, Мадрид /31 на сто/ и Рим /32 на сто/.

Освен Букурещ и София като най-шумни градове се очертават още Атина /43 на сто/, Рим, Мадрид и Валета - по 45 на сто от гражданите на тези европейски столици са доволни от нивото на шума.

Като най-чист град в екологично отношение се очертава ирландската столица Дъблин - там 88 на сто от гражданите са доволни от качеството на въздуха и 82 на сто - от нивото на шума.

Сред най-екологично чистите градове се нареждат още Виена, Хелзинки и Люксембург.
Изследването на Евростат е било направено сред 83 европейски града през 2015 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е сред водещите 10 държави в ЕС по ръст на нощувки от вътрешния пазар
България е сред водещите 10 държави в ЕС по ръст на нощувки от вътрешния пазар
Почина боксовата легенда Мохамед Али
Почина боксовата легенда Мохамед Али