Трима руснаци и един украинец са обвинени за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна, съобщи в Холандия международният екип, който разследва катастрофата от 17 юли 2014 г.

Обвиняемите са трима руснаци - Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и един украинец - Леонид Харченко. Делото срещу тях ще започне на 9 март 2020 година.

Фред Вестербеке, главен прокурор на Холандия: Целта винаги е била да стигнем до истината и да съдим отговорните. Достигнахме този етап, при който можем да обявим, че ще има съдебно преследване. То е срещу четирима души, които са заподозрени за внасянето на смъртоносното оръжие - ракетна установка "Бук" - в Източна Украйна.

Холандските разследващи ще поискат от Москва да позволи да бъдат разпитани. Но те вероятно ще бъдат съдени задочно, тъй като разследващите не очакват Русия да предаде когото и да било от тях.

Вилберт Паулисен, началник на холандската Национална полиция: На 17 юли 2014 година четиримата заподозрени са били в източна Украйна. Те са изиграли жизненоважна роля във въоръжения конфликт и са заемали важни длъжности.

Гиркин е бивш полковник от руската Федерална служба за сигурност, по времето на катастрофата е бил министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а Дубински и Пулатов са оглавявали нейното военно разунаване.

През юли 2014 година самолет на Малайзийските авиолинии, извършващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше поразен с ракета във въздуха над Източна Украна над зона под контрола на проруски сепаратисти. Загинаха всички на борда, повечето холандци.

Според международното разследване, ракетата, ударила машината, е руска. Холандия смята за отговорна Русия, Москва отрича обвинението. Президентът Путин е казвал, че това е ужасна трагедия, но за случая има много възможни обяснения.

Експерти ще представят нови данни за сваления над Украйна малайзийски самолет

Експерти ще представят нови данни за сваления над Украйна малайзийски самолет

В Холандия международният екип, който разследва катастрофата на малайзийския самолет над Украйна от юли 2014 г., ще представи последните си разкрития....