НОВИНИ

Трима уволнени висши чиновници заради проблемите с електронните винетки

Уволнения заради лошата организация с въвеждането на електронните винетки. Премиерът разпореди отстраняването на двама ръководители в Агенция Пътна инфраструктура и един от съветниците на регионалния министър. Фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:52, 05.01.2019
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

За Агенция „Пътна инфраструктура" първата седмица от новата година започна с проблеми при въвеждането на електронната винетка и завърши с три уволнения.

По разпореждане на премиера ще бъде освободен Веселин Давидов, който е член на Управителния съвет на АПИ. Той отговаря за електронната система за събиране на пътни такси. Отговорност ще поемат още Антон Антонов, който е директор на Националното тол управление в Агенцията и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Светослав Глосов - предс. на УС на АПИ: И в трите оставки има логика предвид забавянето. През следващата седмица ще анализираме проблемите откъде са дошли проблемите, дали са били от АПИ, дали има други колеги, които имат вина за това, дали са дошли от фирмата. Аз все пак не съм компютърен специалист, но има проблеми и в софтуера, които своевременно са били отстранени. Всеки проблем, който се появи се отстранява. Все пак е нещо съвсем ново, което в момента се въвежда.
;

Председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов поясни пред По света и у нас, че системата никога не е спирала да работи. По думите му е имало проблеми на места, но вече системата се съживява.

Регионалният министър Петя Арвамова поясни на извънредна пресконференция, че при тестването през декември системата не е давала проблеми. Обясни, че системата е обект и на хакерски атаки и други злонамерени действия.

Днес е засечена нова измама- незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за купени винетки. Опитът обаче бил неуспешен.

;

Министър Аврамова посочи проблемите на новата система, които вече са отстранени от фирмата-изпълнител.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Първо софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване - отстранен от „Капш“ в рамките на гаранционния период. Проблем с актуализиране на винетка след плащане. Това е технически проблем, също отстранен от „Капш“. Проблем с банковите преводи. Проблем, който „Капш“ отстрани.

За проблемите на граничните контролно-пропускателни пунктове обаче фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана.

;

Министерството ще поиска фирмата изпълнител да изплати неустойка, защото не е успяла да монтира всички машини за самотаксуване в срок. Тя е трябвало да го направи до 31 декември, а до ден днешен не са монтирани всички машини.

По план до края на януари винетки ще могат да се купят от над 4 500 точки в страната. Освен това до месец 2 хиляди банкомата ще бъдат въведени в системата. От следвашата седмица поетапно ще се продават и в големите вериги бензиностанции в български пощи и в пунктовете на easypay.

;

Министър Аврамова отговори и на въпрос - трябва ли да има и министерски оставки .

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: В ГЕРБ проблем с оставките нямаме. Всеки от нас носи оставката в джоба си и това е най-малкият проблем. Ако тя бъде поискана, аз нямам проблем да я подам.

В заключенние Петя Аврамова се закани, че въпреки фалстарта и атаките от хакерски и политически характер, министерството е решено „да доведе системата до перфектност“.

;

За тези, които са платили винетката си 2 пъти, парите им ще бъдат върнати, но ще трябва да отидат до областно пътно управление или до централното управление на АПИ. Там трябва да подадат заявление в свободен текст и да представят доказателство за закупена винетка.

До сега са продадени 73 хиляди електронни винетки на стойност над 5 милиона лева. Най-масово се купуват едногодишните. Според министърът и миналата година по това време били събрани такива средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори недоволстват от системата за електронни винетки на ГКПП „Кулата“
Шофьори недоволстват от системата за електронни винетки на ГКПП „Кулата“
Зимата настъпва в цяла Европа
Зимата настъпва в цяла Европа