НОВИНИ

Трима задържани във Франция в разследването на осуетен атентат

Трима души са задържани под стража във Франция в събота в разследването на предотвратения опит за атентат срещу годишната среща на иранска опозиционна партия северно от Париж същия ден, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:34, 02.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
трима задържани франция разследването осуетен атентат

По-рано днес белгийската федерална прокуратура разкри, че също в събота в Брюксел са били арестувани двойка иранци с 500 грама взривни вещества в колата им по подозрение, че планирали атентат срещу срещата на Муджахидините на иранския народ във Вилпент.

На тази годишна среща присъстваха бившият председател на Камарата на представителите на САЩ - Нют Гингрич и бившият кмет на Ню Йорк - Руди Джулиани.

Двамата арестувани в Белгия са обвинени в опит за терористичен атентат и подготвяне на терористична проява.

"Проверява се какви отношения може да са поддържали със задържаните в Белгия заподозрени", уточни източникът за тримата арестувани във Франция.

В Германия бе арестуван ирански дипломат, който бил човекът за връзка на задържаната в Белгия двойка иранци, съобщиха още белгийските съдебни власти.

Близкият до МИН Национален съвет на иранската съпротива обвини режима в Техеран, че стои зад осуетения атентат край Париж.

"Заговорът на терористичната диктатура на власт в Иран за извършване на атентат срещу срещата на Иранската съпротива във Вилпент бе осуетен", се казва в изявление, в което се призовава да бъдат закрити иранските дипломатически представителства в Европа, които са наречени "шпионски центрове" и "огнища за подготовка на терористични прояви".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болничните и отпуската да се изчисляват на база часове обсъди Тристранният съвет
Болничните и отпуската да се изчисляват на база часове обсъди Тристранният съвет
Астрономи за пръв път заснеха раждането на планета
Астрономи за пръв път заснеха раждането на планета