НОВИНИ

Трима загинаха в пожара, който бушува на португалския остров Мадейра

Поне три са жертвите на пожара в град Фуншал на португалския атлантически остров Мадейра, съобщи агенция ЕФЕ, позовавайки се на председателя на регионалното правителство Мигел Албукерк.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:04, 10.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
трима загинаха пожара бушува португалския остров мадейра

Загиналите са от едно семейство, съобщи кметът на града Паулу Кафофу. Освен тях, един човек се смята за изчезнал. По информация на ЕФЕ, около 300 са потърсилите помощ в болница хора, пострадали от дима или получили изгаряния. 80 души остават хоспитализирани.

Огромният горски пожар, който бушува на острова, е достигнал центъра на Фуншал. Огънят унищожи около 300 сгради. Към 1000 души бяха принудени да напуснат домовете си от съображения за сигурност.

„Хората не знаят къде да се скрият от вятъра, който предизвиква огнена буря. На брега е пълно с хора с куфари, туристите също не знаят къде да се подслонят.Това, което става, е невероятно. Фуншал е загубен”, заяви по португалския телевизионен канал RTP Виоланта Самарагу – дъщеря на писателя Жозе Самарагу. Тя обвини местните власти в неспособност да овладеят ситуацията.

Огънят достигна до ключови сгради в града. В момента пожарникарите се опитват да спасят църквата „Св. Петър”, строена през 1590 година.

500 души са евакуирани на местния стадион.

Премиерът на Португалия Антониу Коща прекъсна отпуска си заради извънредната ситуация. Той обяви, че за справяне с пожара ще бъдат изпратени допълнителни сили, защото засега положението все още не е под контрол.

По-рано местните власти задържаха 24-годишен мъж по подозрение , че е замесен в избухването на пожара.

Населението на Фуншал е около 120 000 души. Градът е известен като родното място на нападателя на „Реал” Кристиано Роналдо.

В момента в Португалия горят около 150 пожара. Лисабон вече поиска помощ от Мадрид за справяне със стихията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокерите от Плевен също излизат на протест
Рокерите от Плевен също излизат на протест
Папа Франциск изрази съчувствие за загиналите в наводненията в Скопие
Папа Франциск изрази съчувствие за загиналите в наводненията в Скопие