НОВИНИ

Тримата полицаи от Раковски са обвинени за взимане на 20 000 лв. подкуп

Началникът на Районното полицейско управление в Раковски и двамата му подчинени, които бяха задържани, са обвинени за взимане на 20 000 лв. подкуп с изнудване, както и за грабеж на голямо количество контрабандни цигари, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Началникът на управлението Георги Илиев е задържан за 72 часа, а двамата му подчинени са с парична гаранция от по 1500 лв. И тримата са отстранени от работа, а разследването срещу тях продължава.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
15:32, 20.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Тримата полицаи са замесени в престъпна схема за изнудване и грабеж на търговци на контрабандни цигари, организирана от полицая Стефан Модев. Той е подсъдим по дело за кражба на акцизни цигари и схемата се разплита, след като е задържан.

Румен Попов, окръжен прокурор: Извършителите са се представяли за полицаи, спирали са за проверка и са задържали лица, които са превозвали цигари без бандерол с микробуси, слагали са белезници, насочвали са пистолети, легитимирали са се със служебни значки и след като са ги обезоръжавали и сваляли на земята, са извършвали грабежи.

По този начин Модев ограбил цигари от микробус през декември 2016 г. По-късно изпратил снимка на друг бус на началника на полицията в Раковски. И търговецът бил извикан за справка.

Румен Попов, окръжен прокурор: Заявено му било съвсем накратко, че спрямо него се извършва разработка и всеки момент трябва да го задържат, ако не предаде сумата от 20 000 лева, след което материалите по т.н. дело ще бъдат унищожени.

Модев прибрал подкупа и дал по 1000 евро на началника на полицията в Раковски и на двамата оперативни работници, които прекратили делото срещу търговеца. След като са били заловени и тримата са направили самопризнания. Разследва се и трети грабеж.

От „Вътрешна сигурност" на МВР заявиха, че разследването на полицаите е продължило 10 месеца.

Павлин Коджахристов, дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР: Често казвам, че българските полицаи гледат твърде много филми - американски, в които лошите наказват други по-малко лоши от тях и в края често излизат положителни герои. В живия живот е различно, никой не би трябвало да си предава функциите на правораздавател, особено когато зад това стои корупционен момент, какъвто имаме констатиран в случая.

За престъпленията, извършени от полицаите, законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея
Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея
Мачът на звездите събира елита в баскетбола в неделя (ВИДЕО)
Мачът на звездите събира елита в баскетбола в неделя (ВИДЕО)