НОВИНИ

Тристранният съвет блокира цялостното прехвърляне на болничните към НОИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеята на партия "Воля" за цялостно прехвърляне на болничните към НОИ. Срещу това се обявиха правителството и синдикатите. Единствено работодателите приеха идеята, но също със забележки. Така се очаква през следващата година да остане досегашната схема първите три дни да се плащат от работодателя.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:28, 26.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Цялостното прехвърляне на болничните от работодателите към НОИ ще отвори дупка от 200 млн. лева в бюджета и ще наруши бюджетните прогнози за следващите три години. Това показват изчисленията на Министерството на финансите. Срещу прехвърлянето се обявиха и от социалното министерство.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: В българското законодателство винаги е било заложено, че работодателят, тоест осигурителите, плащат определен период от временната нетрудоспособност три или един ден.

Предложението за прехвърляне на болничните към НОИ е дългогодишна идея на работодателите. Аргументът им е, че няма как да контролират дали болничните не са фалшиви и затова не искат да ги плащат.

Димитър Бранков, БСК: Следва да бъде разгледан въпросът и с увеличаващите се осигурителни измами когато осигурител и осигурено лице действат в сговор.

Само за година хванатите фалшиви болнични са 10 000.

Според синдикатите има други инструменти за спиране на измамите и не бива това да е за сметка на работниците.

Ася Гонева, КНСБ: Тук призоваваме институциите и предприятията, да бъдат така добри като плащат на служби по трудова медицина да бъдат достатъчно взискателни към тях, те имат редица ангажименти, с които да подпомагат работодателите.

До момента няма данни, че идеята за прехвърлянето на болничните изцяло към НОИ ще бъде възприета от правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в химически завод във френския град Руан
Пожар в химически завод във френския град Руан
Маринела Арабаджиева остава в ареста
Маринела Арабаджиева остава в ареста