НОВИНИ

Тристранният съвет не постигна съгласие за предложените социални промени

Тристранният съвет за сътрудничество между изпълнителната власт, работодатели и синдикати не се разбра относно предложените днес законопроекти, които предвиждат актуализация на пенсиите от септември, допълнителна помощ за деца и по-различно третиране на българите живеещи в чужбина.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:13, 15.07.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Два са основните аргумента за отхвърляне на предложенията - подобни промени не се правят по средата на бюджетната година и извън започнала бюджетна процедура.

Както синдикатите, така и работодателите посъветваха това да започне след като започне обсъждането на Бюджет 2020 година. Както синдикатите, така и държавата обясниха, че няма достатъчно средства, за да бъдат изпълнени тези промени.

Социалният министър Бисер Петков каза още, че вижда в тези промени дискриминация, тъй като ще бъдат актуализирани пенсиите само след 2006 година. Той видя дискриминация и при даването на помощ за втори и трето дете, както и при получаване на еднократна помощ за децата от 1 до 4 клас.

;
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Не се предлага в законопроекта и обезпечаването на по-високите разходи на фонд "Пенсии", по разчетите на Националния осигурителен институт обезпечаването на тази мярка би струвало 140 милиона лева повече месечно - разходи за фонд "Пенсии", на годишна основа това означава над 1,7 милиарда лева.
Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Осъвременяването на пенсиите безспорно трябва да се случи, кога и в какъв вариант правителството трябва да реши, защото не е нормално учител, който се е пенсионирал преди десет години да получава 200 лева пенсия, а такъв който се е пенсионирал сега 700 лева пенсия.
Ивелин Желязков, АИКБ: Ние не ги подкрепихме на този етап, защото считаме, че те не са съобразени със средносрочната бюджетна прогноза и много по-разумно би било такива законопроекти да се разглеждат в рамките на предстоящата много скоро бюджетна процедура.
;

Трудно може да се каже, че пълен консенсус е постигнат по някоя точка или тема. Все пак социалните партньори застанаха зад мнението, че трябва да работят заедно по създаването на нов социален модел. Освен това си поставиха за цел и да бъде променен по някакъв начин законът, който третира българите, живеещи в чужбина, така че те по-лесно да могат да се връщат в страната и да заемат работни места, защото в момента работодателите обсъждат, че липсват работна ръка.

Работодателите, държавата и синдикатите бяха категорични, че ще работят за създаването на нова стратегия за развитие на индустрията и икономиката като цяло до 2030 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Левски инсталират видеостена за мача с Ружомберок
От Левски инсталират видеостена за мача с Ружомберок
Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел
Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел