Всеки със съмнителна инвалидна оценка от ТЕЛК ще минава на преглед пред Националната експертна лекарска комисия, за да се сложи край на фалшивите експертизи. Това са част от промените, обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предлага се още, при оценка на степента на увреждане, база да е най-тежкото, а от съпътстващите заболявания да се прибавят още 20% .

Само КНСБ и Конфедерацията на работодателите подкрепиха проекта, докато от "Подкрепа" и останалите работодателски организации изразиха резерви с мотива, че има опасност да се накърнят правата на хората с увреждания, а в същото време няма действащ механизъм срещу злоупотребата с инвалидните помощи.

От Здравното министерство увериха, че новият модел ще бъде тестван в следващите 6 месеца и ако даде дефект, ще се направят нужните корекции.

Заседанието на Тристранката днес започна със скандал. Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да представи законопроекта за промяна в Кодекса за социалното осигуравяне, който дава възможност на съкратени 82-ма миньори от рудник Бобов дол да се пенсионират без навършени години и стаж.

Мотивът на председалестващия съвета вицепремиер Валери Сименов беше, че Манолова не е поканена по установения от закона ред.

Членовете на Тристранния съвет не допуснаха Мая Манолова на заседанието

Членовете на Тристранния съвет не допуснаха Мая Манолова на заседанието

Новият модел за оценка на вида и степента на увреждане обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Здравното министерство предлага да от...