Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те са против задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. Социалният министър Бисер Петков отново защити закона с аргумент, че текстовете въвеждат равни възможности за труд и интеграция на хората с увреждания.

След един час дебати работодателите заявиха, че няма да подкрепят законопроекта за хората с увреждания. Причините - системата за оценка на неработоспособността с решения на ТЕЛК-комисии е доказала своята корупция. А задължителните квоти за наемане на хора от бизнеса ще са неефективни.
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България: Да се въвеждат солени глоби, равносилни на данък "хора с увреждания", за работодатели, които не изпълнят квотите, е абсолютно решение в грешна посока. В случая става дума за задължение и санкции, а не за стимули и подкрепа на самите хора с увреждания.
Димитър Бранков, Българска стопанска камара: Тежестта пада основно върху малки предприятия с над 50 души персонал. 4% е квотата за тях. Към тези задължителни квоти, които предлага законопроектът, трябва да добавим съществуващите задължения за трудоустрояване, които варират от 2 до 10% за различни икономически дейности.
© БТА
Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър Бисер Петков о...

Синдикатите също се разделиха в позициите си. Според "Подкрепа", законопроектът не променя нищо. От КНСБ са на мнение, че трябва да се даде време, за да се види ефектът от промените.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Тези квоти обаче, са по-скоро пожелателни, те са мъртвородени, тъй като има един текст, който казва, че квотите няма да действат, ако се прилагат алтернативни мерки. Какво значи алтернативни мерки, не е ясно, но очевидно се отваря възможност те да не се изпълняват.
Ася Гонева, КНСБ: Каквито и сега олелии и ужасии да се разправят, че това не било добре решено, че другото няма да работи, че заетостта нямало да се случи, че квотите били много страшни, глобите - ще видим какво ще ни покаже практиката. Аз вярвам, че крачката е в правилната посока.
Тристранният съвет подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания

Тристранният съвет подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания. От подкрепа се въздържаха всички работодате...

В закона, освен квотите, са изпълнени исканията на протестиращите майки да има индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, национална система, финансова помощ на база линията на бедността и две програми за допълнителна подкрепа.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Едната, която да подпомага работодателите, съответно да осигурява финансиране за пригодяване на работните места за хора с увреждания. Другата национална програма, която да финансира проекти за по-достъпна жилищна среда, лична мобилност. За целта правителството отпуска 150 милиона лева повече за социални дейности.

Въпреки несъгласието на работодателите, законопроектът за хората с увреждания влиза за разглеждане утре в Министерския съвет, а до края на седмицата и в Народното събрание. Целта е проектозаконът да бъде приет до декември.

Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

Законопроектът за хората с увреждания вече е готов. След месеци на протести и разногласия днес спорният закон беше одобрен от всички страни в Национал...