НОВИНИ

Тристранният съвет одобри промени в данъчните закони

Скача данъкът за стари автомобили, работодателите вече няма да издават служебни бележки за доходите, а чуждите фирми у нас ще плащат данък - печалба в България. Това са част от промените във фискалните закони, които синдикати и работодатели одобриха на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За първи път отделните данъчни закони бяха обединени в общ - Закон за корпоративното подоходно облагане.

Николай Минков
от Николай Минков
17:44, 08.10.2018
6065
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Заради въвеждане на нов екологичен компонент с 30% се увеличава годишният данък на близо 2 млн. и 500 хиляди коли над 15-годишна възраст.





;

Край на данъчните облекчения за превозните средства с катализатори и за автомобилите с малка мощност на двигателя. Запазват се само за мотоциклети и мотопеди до 100 конски сили.


;

Синдикатите не се съгласиха с новото облагане на моторните превозни средства.

Ваня Григорова- КТ "Подкрепа": Прави впечатление по-сериозното натоварване точно за 15-годишните автомобили, като в обсъждането в комисия смятахме, че това е по-скоро техническа грешка, но се оказа, че и във финалния вариант на законопроекта остава.
Категорично не приемаме твърдението, че е невъзможно да се установи има или няма катализатор колата, тъй като всяка година преминават през годишни технически прегледи, където това се установява.

С новите промени отпада изискването при продажба на автомобил продавачът да представя бележка за платени данъци. Това ще се извършва от самия нотариус по електронен път. Той в 7-дневен срок след това ще декларира продажбата пред съответните общински фискални власти.

Промяна и в имотния данък - 50% отстъпка само за едно жилище, декларирано като основно, всяко следващо ще се облага на пълната му данъчна оценка.

;

По предложение на бизнеса от 2020 -та да отпаднат служебните бележки, които работодателите издават на служителите за доходите. Това вече ще става по електронен път.

Работодателите поискаха да отпадне задължителния годишен одит на малки и средни фирми с оборот до 4 млн.лв., като заявиха, че практиката в ЕС е на такъв одит да бъдат подлагани фирми с годишен оборот 8 млн.

Работодателите изчислиха,че 6 500 малки и средни фирми губят годишно по 13 млн. лв. заради задължителния одит.

Кънчо Стойчев- АИКБ: Искам да ви уверя, че работодателите няма да оставят този въпрос така. И за разлика от миналия път, когато това се случи между две четения, сега няма да допуснем подобно нещо, тъй като считаме, че това е най-арогантното и вероломно потъпкване на договорния процес и на диалога в обществото".

Вицепремерът Валери Сименов подкрепи бизнеса и обеща да внесе нужната поправка в счетоводния закон.

Валери Сименов: Това означава разходи, това означава договори с одитори, това означава счетоводство, което да подготвя документи за одитора. Едни такива базмислени разходи, които не са обосновани и само товарят бизнеса.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че данъчната тежест няма да се промени до края на този мандат и представи мотивите за новия фискален пакет.

Владислав Горанов- министър на финансите: Предложените промени са мотивирани от следните групи съображения. Намаляване на административната тежест и разхода за бизнеса и гражданите при при прилагане на данъчното законодателство.

Предлага се и нов режим за облагане на чуждестранните дружества, упражняващи дейност у нас. Целта е данък печалба да остава в България, а не в държавата, в която е регистрирана компанията. Пакетът от данъчни закони ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1,5 млн. лв. са предвидени за иновации в училищата за следващата година
1,5 млн. лв. са предвидени за иновации в училищата за следващата година
ЕК очаква бързо разследване на убийството на българската журналистка
ЕК очаква бързо разследване на убийството на българската журналистка