НОВИНИ

Трите грешки, довели до провала на Зеехофер - коментар на Мария Стоянова

В южната германска провинция Бавария настъпи ново политическо летоброене. Консервативният Християнсоциален съюз е далеч от абсолютното мнозинство, което имаше досега. Социалдемократите се смаляват до малка партия и остават дори зад крайнодясната "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в мюнхенския парламент. Ясни печеливши са "Зелените". Те убедително удвояват резултата си и стават втора политическа сила. Резултатите, колкото и да са регионални, хвърлят сянка и върху политиката на федералното правителство. Вижте повече подробности от прякото включване на кореспондента ни в Берлин Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
08:28, 15.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Християнсоциалният съюз заложи на грешна стратегия. Стратегия за пряка конкуренция с "Алтернатива за Германия", за иззмеване на техния агресивен тон, на тяхната твърда риторика. Това изплаши избирателите, особено тези, които са в центъра и дори малко по-вляво от него. Затова те преляха гласовете си към "Зелените".

Освен това, според социологическите проучвания, не се хареса конфронтативният тон, който беше започнат с канцлера Ангела Меркел и лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, който е и вътрешен министър на федералната република.

Тоест, причините са грешна стратегия, грешни теми и грешно зададено поведение, обясни Стоянова.

;

"Зелените" предложиха ново поколение политици - динамични, енергични, симпатични. Факт е, че разшириха компетентностите, с които се изправиха пред избирателите и освен традиционните теми, свързани с опазването на въздуха, околната среда и т.н., показаха и икономическа, бизнес компетентност, с ангажименти за развиване на интернета в селските райони, подобряване на сигнала, качеството, застъпиха темата за дигитализацията. Те се представиха като абсолютна алтернатива на Християнсоциалния съюз, коментира Стоянова.

Според нея, ефект на доминото за посестримата партия с лидер Ангела Меркел ще има. В Берлин нервността е изключително голяма и въпреки че Меркел не беше поканена да участва в предизборната компания на Християнсоциалния съюз, тя е считана за виновник за случилото се заради противоборството между нея и Зеехофер.

Под въпрос е дори успехът на партията на Меркел на предстоящите след две седмици избори в провинция Хесен. Ако и там консерваторите загубят драстично, за Берлин няма да има изход извън оставки, допълни Стоянова.

Днес в Германия извънредно заседават ръководствата на всички политически партии, но засега никой не обелва дума за оставки.

Още подробности за изборите в Бавария очаквайте в следващите емисии "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Машина на времето за малките зрители
АРТ посоки с Галя Крайчовска: "Машина на времето" за малките зрители
Социален експерт: Синдромът на ниските доходи е неизбежен заради миналото
Социален експерт: Синдромът на ниските доходи е неизбежен заради миналото