НОВИНИ

Трите мечета, спасени край язовир Доспат, вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити в близост до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка. Там ще останат около 1 година, след което ще бъдат върнати към естествената им среда.

bnt avatar logo
от Елена Чимева, Ирина Николова
22:12, 23.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
мечета спасени язовир доспат вече гърция

Само за един месец мечетата са увеличили двойно теглото си и вече тежат по 6 килограма. Освен с мляко са захранени с плодове и зеленчуци. Оставени били дори в естествена среда.

Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки Белица: Внесохме вътре почти цели два бора заедно с шишарките, за да имат представа за какво става въпрос, за да могат да се катерят, да си развиват мускулатурата, внесоха се листа и клонки от бук и от леска, за да могат с тях да си играят.

Специалистите се надяват, че след престоя на мечетата в спасителния център, който се намира в планински район до Солун, те бързо да се върнат към средата характерна за тях.

Явор Гечев, Фондация "Четири лапи": След около година те ще бъдат върнати обратно в България и по преценка на Министерството на околната среда и водите, с които работим заедно, ще бъдат пуснати или на място, в което са намерени в Родопите или на друго място по преценка на експерти.

От екоинспекцията в Смолян са претърсили района около Доспат, където бяха открити трите мечета, но майката не е намерена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Забърдо сами запълват дупките по пътя за Чудните мостове
Жители на Забърдо сами запълват дупките по пътя за "Чудните мостове"
Скулпторът проф. Кирил Мескин с юбилейна изложба
Скулпторът проф. Кирил Мескин с юбилейна изложба