НОВИНИ

Триумф и сълзи в Америка

Броене до последно и немислимото до скоро стана реалност. Доналд Тръмп спечели мнозинство в избирателната колегия. Радост и еуфория в щаба на Тръмп, сълзи в лагера на Хилари Клинтън и признание за победата на нейния съперник. Триумфът за милиардера е пълен, защото републиканците запазват контрола си в двете камари и на Конгреса. Световните лидери поздравяват победителя и чертаят планове за бъдещото си сътрудничество.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 09.11.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Нощта на Тръмп. В центъра на Манхатън стотици ликуваха след победната му реч.

- Чудесна реч - говори за единство за обединение на страната!

Охад Фишърмън: Американците винаги избират най-доброто и най-доброто за Америка, е Доналд Тръмп. И слава Богу, че спечели и Мазелтоф, поздравления за 45-ият президент на Съединените щати.

Сред привържениците на милиардера имаше и много израелци.

Дейвид Уитман: Той обича Израел, помага на Израел, помага на народа на Израел, на Америка, на всички.

А имитаторите му бяха заобиколени от тълпи.

- Посланието му беше - трябва да работим заедно. Трябва да работим заедно за нас.

Според американците първата задача на Тръмп е свързана с пари, като бизнесмен за тях той разбира от това.

Рой: Трябва да намали дефицита, това е най-големият проблем, защото харчим прекалено много пари. Надявам се да успее, ще видим.

Еми: Постигнал е толкова много сам, че съм сигурна, че ye успее и да направи всичко онова, което не беше свършено за последните 8 години.

На 2 километра от щаба на Тръмп в центъра Джавитс, хората си тръгваха с наведени глави. На изходите ги чакаха посрещачи, предлагащи безплатни утешителни прегръдки.

Брет Сингър - привърженик на Клинтън: Много е разочароващо. Тази страна бързо забрави какво се случи по време на финансовата криза и през каква борба преминахме. Смятах, че работата на Обама за подобряване на икономиката ще бъде възнаградена.

А на Таймс Скуеър имигрант от Дъблин се молеше в изборната нощ пред статуята на отец Дъфи, моли се за единство.

Дилън, Дъблин: Все още се изисква единство, двете партии трябва да се обединят.

БНТ: Мислите ли, че Тръмп може да обедини Америка?

Дилън, Дъблин: Не смятам, че става въпрос за лидерство, а по-скоро зависи от самите хора.

Малка група протестира срещу присъдата на мнозинството американци. Но американският изборен спектакъл завърши и Таймс Скуеър опустя.

;
Хилари Клинтън: Тази нощ поздравих Доналд Тръмп и му предложих да работим заедно за бъдещето на страната ни. Надявам се, че той ще бъде един успешен президент за всички американци. Това не е резултатът, на който се надявахме и за който работихме толкова усилено. Съжалявам, че не спечелихме тези избори, в името на общите ни ценности и надеждите за бъдещето на страната ни. Горда и благодарна съм за прекрасната кампания, която проведохме. Тази пъстра и наелектрезирана кампания.За мен беше чест да бъда вашия кандидат-президент. Знам колко сте разочаровани, аз също съм част от десетките милиони американци, които вложиха много енергия в тези избори. Болезнено е и ще бъде така дълго време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение в Банско
Бедствено положение в Банско
Обвиненият патолог от Пловдив не се смята за  виновен
Обвиненият патолог от Пловдив не се смята за виновен