НОВИНИ

Триумф за консерваторите и загуба за лейбъристите на изборите във Великобритания

Триумф за консерваторите на Борис Джонсън и съкрушителна загуба за лейбъристите на Джереми Корбин след предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Новата политическа карта на Острова е в цветовете на консерваторите, което означава, че вероятността Великобритания да напусне ЕС, е по-голяма от всякога.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:15, 13.12.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Изморени от безкрайните преговори с ЕС, много от британците решиха да подкрепят консерваторите и тази тема да приключи. Другата причина за съкрушителната загуба на лейбъристите са лидерските качества на Джереми Корбин, за когото не се изключва по-късно да му бъде поискана оставката.

В 22 часа започнаха да валят новините от цялата страна. Шокиращо голяма преднина за консерваторите и заявка, че Борис Джонсън тази нощ ще бъде големия победител.

Управляващите консерватори печелят 360 места в парламента, с което си гарантират мнозинство от 74 души. Торите увеличават местата си в парламента с 47, а това означава, че Борис Джонсън ще може да изпълни заявката си Брекзит да се случи на 31 януари. Новият стар премиер не скри радостта си.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Нa този етап изглежда, че консервативното правителство получава нов мощен мандат, за да изпълни Брекзит. И не само това - да обедини страната, да я поведе напред и да се фокусира върху приоритетите на британския народ.
Искам да благодаря на всички отишли да гласуват на тези декемврийски избори, които не искахме да свикваме, но които се превърнаха в исторически вот.


;

Големият губещ на предсрочните избори е Лейбъристката партия, която загуби 55 от местата си в парламента и вече ще има едва 199 депутати. Корбин заяви, че няма да подава оставка, но и няма да е начело на партията на следващите избори.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Очевидно резултатът за Лейбъристката партия е много разочароващ. Дебатът за Брекзит беше поляризиран и далеч от нормалния политически дебат. Това допринесе за резултата на Лейбъристката партия.
Няма да ръководя партията на следващи парламентарни избори.

Това е най-лошият резултат на Лейбъристката партия и най-добрият резултат на Консервативната партия от времето на Маргарет Тачър.

Трета и четвърта политически сили са Шотландска национална партия и либералдемократите. По-късно днес новият-стар премиер Борис Джонсън трябва да се срещне с кралица Елизабет Втора, която да му връчи мандат за съставяне на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна част от децата се обслужват не от педиатри, а от общопрактикуващи лекари
Огромна част от децата се обслужват не от педиатри, а от общопрактикуващи лекари
Детето, блъснато от кола на НСО, е в тежко, но стабилно състояние
Детето, блъснато от кола на НСО, е в тежко, но стабилно състояние