НОВИНИ

Тръмп: Бъдещето на Западната цивилизация е поставено на карта

Бъдещето на Западната цивилизация е поставено на карта, заяви Доналд Тръмп в реч във Варшава, където започна втората му президентска визита в Европа. Сред предизвикателствата пред Трансатлантическия съюз той посочи волята на членките му за оцеляване, ислямския тероризъм и Русия. Близо половинчасовата реч на американския президент беше пълна с похвали за Полша, но не и за ЕС.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:30, 06.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В речта си на площад "Крашински", пред паметника на жертвите от Варшавското въстание през 1944 година, Доналд Тръмп отдели най-много време за възхвала на борческия дух на полския народ, многократно доказал през вековете способността си да оцелява. Президентът на Съединените щати специално похвали Варшава за закупуването на най-новата модификация на зенитните комплекси "Пейтриът", както и за това, че е една от малкото членки на НАТО, чийто разходи за отбрана са поне 2 на сто от брутния вътрешен продукт.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Съединените щати показват, и то не само на думи, че оставаме твърдо зад член 5-и - колективната отбрана. Европа трябва да направи повече - да покаже, че вярва в бъдещето си, инвестирайки пари в него."

Тръмп изрази увереност, че ако не е била неговата администрация да изиска всички съюзници да увеличат разходите си за отбрана, сега към НАТО нямало да текат "милиарди и милиарди долари".

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Силна Европа е благословия за Запада и за света. Сто години след влизането на Америка в Първата световна война трансатлантическата връзка е по-силна от всякога. Този континент не е вече застрашен от комунизъм. Има обаче ужасни заплахи за нашата сигурност и начин на живот."

Първа сред тези заплахи Тръмп посочи ислямския тероризъм, а след това разкритикува Русия.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и на други места, както и подкрепата си за враждебни режими като сирийския и иранския. И вместо това да се присъедини към отговорните държави в битката срещу общите ни врагове и отбраната на цивилизацията".
;

Броени часове преди първата си среща очи в очи с руския президент Владимир Путин, която се очаква да се случи в рамките на форума на Г-20 в Германия, Тръмп заяви и че с негова помощ от региона на Черно, Балтийско и Адриатическо море ще диверсифицират енергийните си източници.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Америка иска да разширява партньорството си с вас. Решени сме да ви осигурим достъп до алтернативни източници на енергия. Така че Полша и съседите ѝ никога повече да не се окажат заложници на един единствен доставчик на енергия."

Полският президент Анджей Дуда изрази по-рано пред Тръмп желание Полша да стане енергиен хъб, през който цяла Европа да получава втечнен природен газ от Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Охрана и полиция в парк „Бачиново” заради къпане в езерото
Охрана и полиция в парк „Бачиново” заради къпане в езерото
Нинова: С промените в Закона за отбраната се размахва пръст към президента
Нинова: С промените в Закона за отбраната се размахва пръст към президента