НОВИНИ

Тръмп прие поканата на Ким Чен-ун за среща

Исторически пробив в отношенията между Съединените щати и Северна Корея. Доналд Тръмп прие поканата на Ким Чен-ун за среща, в която да обсъдят бъдещето на ядрената програма на режима в Пхенян. След година на яростни заплахи за ядрено нападение, както и задочно разменени обиди, двамата лидери са на път за първи път да разговарят очи в очи. Очаква се това да стане до края на май и би било първа среща на високо равнище между двете държави.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:08, 09.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Тръмп е получил поканата от премиера на Южна Корея - Мун Дже-ин, по време на посещението му във Вашингтон. Малко по-късно написа в Туитър, че макар и да се е съгласил на безпрецедентната среща, на този етап санкциите срещу Северна Корея остават, докато не бъде постигнато окончателно споразумение за ядрената програма.

За последно Вашингтон и Пхенян бяха на крачка от възстановяване на дипломатическите си отношения през 2001-ва, по време на мандата на Бил Клинтън, но това така и не се случи.


проф. Робърт Кели, преподавател по международни отношения: Това безспорно е огромна крачка, но не можем да бъдем сигурни какъв ще бъде крайният резултат от тези преговори. Трябва да видим какви ще бъдат исканията на Северна Корея и какво реално предлага в замяна. Възможно е Вашингтон и Пхенян да се договорят за прекратяване на севернокорейската ядрена програма, в замяна на оттегляне на американските войски от Корейския полуостров, но това едва ли може да се случи в рамките на следващите два месеца.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията с язовирите в страната е под контрол
Ситуацията с язовирите в страната е под контрол
Захариева ще приеме австрийския министър по европейските въпроси Гернот Блюмел
Захариева ще приеме австрийския министър по европейските въпроси Гернот Блюмел