НОВИНИ

Доналд Тръмп е обнадежден за срещата с Ким Чен-Ун

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е насърчен от планираната среща между лидерите на САЩ и Северна Корея. Датата все още не е уточнена. Доналд Тръмп смята, че евентуално споразумение с Пхенян ще бъде добро за целия свят. Тръмп е взел решението сам, без да се съветва с ключови фигури в Белия дом. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун все още не е направил коментар.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:30, 10.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Сделката със Северна Корея е в процес и ако бъде довършена, ще бъде много добре за целия свят. Времето и мястото предстои да бъдат уточнени. В типичния си стил, Доналд Тръмп избра Туитър за да коментира предстоящата среща с Ким Чен-ун. От Белия дом все пак уточниха, че е възможно и да не се стигне до среща, ако Пхенян не предприеме конкретни действия за ядрената си програма. Пред южнокорейски дипломати, Ким Чен-Ун е потвърдил, че Северна Корея е склонна на ядрено разоръжаване, но няма обявен срок за това. Режимът обаче няма да провежда ракетни изпитания докато тече подготовката за срещата.

Държавният секретар Рекс Тилърсън прекрати визитата си в Африка и отпътува обратно за Вашингтон, за да започне подготовката по срещата.

Пекин призова всички страни в конфликта да проявят добра воля.

Конг Шаню, заместник-министър на външните работи на Китай: Последните събития безспорно са напредък по въпроса за ситуацията на Корейския полуостров. Това е крачка напред, която международната общност очакваше. Следващата стъпка е както Китай и Съединените щати, така и всички други страни, да продължат да си сътрудничат, за да запазим добрия тон.

На този етап няма яснота около условията, които севернокорейците ще имат по време на срещата, а в местните медии дори не беше съобщено, че такава ще има. Макар и при откриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг, Северна и Южна Корея да излязоха заедно, при стартa на Параолимпиадата двете делегации дефилираха поотделно, след като не се споразумяха под какъв флаг да бъдат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест
Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест
Тържествена церемония по повод 75 години от спасението на българските евреи
Тържествена церемония по повод 75 години от спасението на българските евреи