Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ. Новината беше потвърдена от говорителя му Сара Сандърс в Туитър. Двамата президенти се срещнаха за първи път за официални разговори този понеделник в Хелзинки, където коментари на Тръмп му донесоха остри критики отвъд Океана.

Още преди да е отшумял отзвукът от противоречивата среща Тръмп-Путин в Хелзинки, във Вашингтон вече се заговори за втори рунд. Екипите на двамата президенти обсъждат предстояща визита на руския държавен глава в САЩ. Според Вашингтон, среща ще има, но повече подробности не се разкриват. От руска страна засега няма потвърждение.

Критиците на Тръмп го обвиниха за противоречивите му твърдения по въпроса за руската намеса в президентските избори. Остава неясно и какво точно са си казали двамата лидери по време на двучасовата среща в Хелзинки, на която присъстваха единсвено преводачи. Твърди се и че Путин е пожелал да бъде разрешено на Русия да разпитва граждани на САЩ, но Тръмп беше категоричен, че това няма да бъде позволено.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Аз съм президентът с най-твърда позиция спрямо Русия от много години насам. Вижте колко санкции им наложих, колко дипломати прогоних. Неща, които никой преди мен не беше правил. Обама не предприе нищо срещу Русия, защото се страхуваше. Да сме в добри отношения с президента Путин и Русия е нещо положително, а не негативно. Но, ако нещата не потръгнат, ще му бъда най-лошият враг, който някога е имал.

Новината предизвика остри критики в както в редиците на демократите, така и на републиканците. За нея не е бил предварително уведомен и директорът на американското разузнаване Дан Коутс, който научи по време на форум в Колорадо от журналисти.

А списание "Тайм" избра любопитен начин да коментира отношенията между двамата президенти - на корицата на новия брой е лице, събирателен образ на Тръмп и Путин. От "Тайм" допълват, че за тях, това е олицетворение на външната политика на САЩ в този момент.

Тръмп смята Путин лично отговорен за руската намеса в изборите

Тръмп смята Путин лично отговорен за руската намеса в изборите

И още обяснения след срещата на американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки. В ново интервю за телевизия Си Би Ес...