НОВИНИ

Тръмп е уверен, че с Китай ще се постигне споразумение за търговията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази днес увереност, че Китай ще премахне търговските бариери и ще бъде постигнато споразумение между двете страни, за да се избегне търговска война, съобщиха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
16:44, 08.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света
тръмп уверен китай постигне споразумение търговията
Китай ще премахне търговските бариери, понеже това е правилното решение. Митата ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение за интелектуалната собственост. Велико бъдеще за двете страни!

Това написа в Туитър днес американският президент.

Съобщението му обаче не обяснява защо той е оптимистично настроен за решаването на изострящия се търговски конфликт между двете най-големи икономики в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп изтъква в съобщението, че той и президентът на Китай Си Дзинпин винаги ще бъдат приятели „без значение какво се случва със спора ни в търговията.“

; ;

Тръмп подписа на 22 март меморандум, който предвижда прилагането на мерки срещу нечестната, според Вашингтон, търговска политика на Пекин. Той поръча на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в срок от 15 дни да разгледа възможността за въвеждането на мита за определени категории продукти от Китай, както и да изготви списък с тези стоки. Президентът поръча на финансовия министър Стивън Мнучин в срок от 60 дни да даде предложения за ограничения на инвестициите на Китай в американски компании, припомня ТАСС.

Меморандумът бе подготвен, след като Лайтхайзър уведоми Тръмп за резултатите от разследване за предполагаеми нарушения на Китай на правата върху интелектуална собственост на американски компании. Пекин отхвърля обвиненията. От 2 април Китай въведе мито в размер 25 процента за 128 стоки, внасяни от САЩ, включително плодове и свинско. Така Пекин отговори на въведените от САЩ допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит
Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит
Британското правителство обяви мерки за противодействие на престъпността
Британското правителство обяви мерки за противодействие на престъпността