Американският президент Доналд Тръмп призова европейските съюзници да приемат обратно и изправят на съд над 800 бойци на "Ислямска държава", пленени при последните сражения срещу групировката. В противен случай САЩ ще трябва да ги освободят, гласи послание в Туитър. Междувременно подкрепяните от Вашингтон кюрдски сили продължават щурма срещу последния анклав на "Ислямска държава" в Сирия.

Съединените щати не желаят да гледат как бойците на "Ислямска държава" проникват в Европа, където се очаква да отидат, отбелязва американският президент.

Кюрдстките формирования прогнозират до няколко дни окончателна развръзка при Ел Багуз - последната крепост на "Ислямска държава" в Сирия на границата с Ирак. Там още има хиляди цивилни като жив щит.

Американското военно изтегляне от Сирия няма да е рязко и прибързано и ще се осъществи при консултации със съюзниците, стана ясно в края на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Джеймс Франклин Джефри, специален пратеник на САЩ за Сирия: Изтеглянето ни ще бъде организирано, стъпка по стъпка. На всяка фаза ще преследваме нашите цели и ще гарантираме, че имаме средства, способности и партньори за тяхното реализиране.

В Мюнхен проличаха различията между Вашингтон и Анкара в подхода към подкрепяните от Съединените щати кюрдски формирования в Сирия.

Хулуси Акар - министър на отбраната на Турция: Основната ни цел е сигурността, да се отървем от терористите, независимо дали са кюрдските формирования в Сирия или "Ислямска държава".

В днешна реч сирийският президент Башар Асад заяви, че групировките, които разчитат на Вашингтон, няма да получат американска защита.