НОВИНИ

Тръмп и Ердоган приветстваха американо-турските отношения

Първа среща между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, който посещава Вашингтон в момент на напрежение между Съединените щати и Турция. Проблемът е американската подкрепа за сирийските кюрди, които се бият срещу "Ислямска държава", но са врагове на властта в Анкара, коментират наблюдатели. Двамата лидери посочиха, че са договорили сътрудничество в много области.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:10, 16.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Когато посрещна госта си в Белия дом, Доналд Тръмп каза пред журналисти, че очаква дълги и трудни разговори. Партньорството е подложено на изпитание, след като Вашингтон реши да въоръжава сирийските кюрди за битките срещу "Ислямска държава". Анкара ги смята за терористи, заради връзките им със забранената в Турция Кюрдска работническа партия. След срещата между двамата лидери, Тръмп подчерта, че двете държави имат дълга история на воюване рамо до рамо.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Днес сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново искаме да се справим заедно с тази заплаха. Турският народ преживя ужасни терористични атаки в близките години. Ние изказваме съчувствие към жертвите и предлагаме подкрепа на турската държава. Подкрепяме Турция в битката срещу тероризма и терористични групи като "Ислямска държава" и ПКК. "

Ердоган от своя страна изтъкна, че добрите отношения между Турция и САЩ са важни за стабилността и мира.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Ще се погрижим да разширим сътрудничеството си. Решени сме да го направим и вярвам, че моите представители в САЩ ще работят, за да постигнем исторически обрат. Навядам се, че и разговорите между делегациите ще донесат полза за отношенията ни."

Тръмп съобщи, че поискано от Турция военно оборудване ще бъде доставено скоро. Договорено е сътрудничество в областа на икономиката и търговията. Американският президент е получил покана да върне визитата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два часа продължи родителската среща в 38 училище след побоя над петокласник
Два часа продължи родителската среща в 38 училище след побоя над петокласник
В Референдум: Как трябва да нараства минималната работна заплата
В "Референдум": Как трябва да нараства минималната работна заплата