Британският политик Найдъжл Фараж обвини правителството си, че поставя неприязнените чуства към него самия над националните интереси. Това стана, след като днес Даунинг стрийт отклони идеята той да стане посланик във Вашингтон.

Фараж бе посочен като много подходящ за поста от новоизбрания президент Доналд Тръмп в Туитър. От британското парвителство обаче заявиха, че сегашният посланик е отличен, че мандатът му е започнал през януари и традиционно трае четири години, а и повече.

От гледна точка на дипломатическия протокол новоизбран държавен глава да посочва на друга държава кой да назначи за посланик е крайно необичайна намеса, дори и ако отношенията между двете страни са специални, коментират британските анализатори.

Междувременно днес британската избирателна комисия обяви, че започва разследване на партията на Фараж ЮКИП по подозрения, че е използвала за кампанията си за Брекзит средства от европейските фондове. След вътрешен одит европарламентът вече поиска от групата на ЮКИП да върне европари пари, похарчени за анкети преди британския референдум.

© снимка: БТА / АРХИВ