НОВИНИ

Тръмп: Китай пречи на разоръжаването на Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп определи отношенията си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун като "великолепни". Колкото до отменената преди дни визита на държавния секретар Помпео в Пхенян и твърденията, че Северна Корея не спазва ангажимента си да прекрати ядрената си програма, Тръмп посочи Китай като основен фактор процесът по разоръжаване да се бави.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:53, 30.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Месеци наред отношенията между Съединените щати и Северна Корея са на приливи и отливи. При поредния епизод на охлаждане - неочакваното решение на Доналд Тръмп да отмени планираната визита на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян, под предтекст, че Северна Корея не спазва ангажимента си, американският президент посочи Китай като виновник за ситуацията. Според него, Пекин умишлено пречи на добрите отношения между Вашингтон и Пхенян.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Китай е важен фактор в региона и не мисля, че иска да спре да бъде такъв. Според мен това е причината да правят опити да спъват отношенията ни със Северна Корея. Знаем, че Пекин има силно влияние върху Пхенян. Аз самият се разбирам великолепно с Ким Чен-ун, това го знаете.

Още преди седмица Тръмп заяви, че Китай е престанал да помага за процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров. Противоречиви са и сигналите от Вашингтон за това дали ще има американски военни учения в региона. След като вчера от Пентагона заявиха, че няма да се отменят повече маневри, сега Тръмп е на мнение, че "няма нужда да се харчат много пари за съвместните учения с Южна Корея".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Трейс Груп Холд с позиция за ремонта на пътя в Искърското дефиле
От "Трейс Груп Холд" с позиция за ремонта на пътя в Искърското дефиле
Предаването за култура на БНТ се завръща на 3 септември
Предаването за култура на БНТ се завръща на 3 септември