НОВИНИ

Тръмп на крачка да блокира Г-7 с липсата на ясна позиция

Страните от Г-7 бяха изложени на опасност от безпрецедентен застой в събота, когато американският президент Доналд Тръмп се противопостави на натиска да се присъедини към общи позиции по горещите въпроси като изменението на климата, глобалната търговия и миграцията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:41, 27.05.2017
Чете се за: 01:47 мин.
По света
тръмп крачка блокира липсата ясна позиция

Групата на седемте водещи демокрации започна заключителния ден на годишната си среща на високо равнище с дискусии с лидери от Етиопия, Кения, Нигер, Нигерия и Тунис. Петте африкански държави са ключови играчи в средиземноморската миграционна криза, като страни на произход или транзит на стотици хиляди мигранти, които се опитват да достигнат до Европа чрез опасното пресичане на Средиземно море. Италианското председателство на Г-7 постави тазгодишната среща на върха в Сицилия, за да подчертае близостта на кризата.

Но дори това е предизвика разминаване сред срещите на върха, като Тръмп, според италиански източници, който се противопоставя на желанието на домакините да издадат декларация, подчертаваща ключовите точки на миграцията – както ползи, така и вреди. Очевидно този език е „анатема“ за Белия дом, който иска да наложи забрана на пътниците от шест мюсюлмански страни.

След като осъществи първото си президентско пътуване в чужбина, Тръмп смекчи традиционните си критики и похвали европейските партньори на САЩ за усилията им във военен аспект, за търговията и за борба с глобалното затопляне. Трайният мотив на Седемте все пак е свободната световна търговия.

На миналогодишната среща на високо равнище в Япония лидерите публикуваха изявление в подкрепа на противопоставянето на протекционизма, както и за подпомагането на бежанците и борбата с изменението на климата. Тогава обаче Белия дом се оглавяваше от Барак Обама, а днес неговият наследник дръзва да се оттегли от линията на Г-7.

"Основа за решение на Доналд Тръм в крайна сметка ще бъде най-доброто за Съединените щати", заяви икономическият съветник Гари Кох на тазгодишните разговори в курорта Таормина.

Неговият език обобщава също платформата "Америка на първо място", която подпомогна победата на бизнесмена на миналогодишните президентски избори.

Г-7 едва ли ще повтаря своята често използвана терминология срещу протекционизма, след като тази седмица Тръмп в Брюксел описа германците като "лоши, много лоши" в своите търговски практики. Според анализаторите това може да е „крачка към пропастта“. Те очакват окончателното изявление от срещата по-късно днес следобед, събрано в скромните 6 страници.

Срещата на върха в петък междувременно потвърди британския призив към доставчиците на интернет услуги и социалните медийни компании да възпрат джихадисткото съдържание онлайн, след поредния терористичен акт, отнел живота на 22 души в Манчестър.

Г-7, призована от Япония, също ще предприеме общи действие срещу Северна Корея след поредица от ракетни изпитания.

Дискусиите в петък в Сицилия приключиха с класическа музика в сянката на древногръцкия театър и огнедишащия вулкан Етна. Тръмп, обаче, изглежда е склонен да изпълнява друга мелодия от партитурата, оставяйки Г-7 без ясно съгласие по водещите теми.

Други звуци се открояват, че след като във Вашингтон продължават разследванията дали Русия се е намесила в изборната победа на Тръмп на 8 ноември. Нови страсти бяха разпалени тази нощ, когато „Вашингтон поуст“ съобщи, че зетят на президента Джаред Къшнър и руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк са обсъждали възможността за създаването на защитен комуникационен канал между предизборния му щаб и Кремъл.

Тръмп, който яростно отхвърли твърденията за такова тайно споразумение, вероятно ще напусне Сицилия, без да даде заключителна пресконференция, която е обичайна сред лидерите на Г7.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назад във времето: Ретро парад на автомобили в София (СНИМКИ)
Назад във времето: Ретро парад на автомобили в София (СНИМКИ)
8 души загинаха при автобусна катастрофа в Турция
8 души загинаха при автобусна катастрофа в Турция