НОВИНИ

Тръмп на крачка от номинацията на Републиканската партия

Милиардерът Доналд Тръмп на практика си осигури номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември. Тръмп отбеляза категорична победа на първичните избори в щата Индиана. Това накара основния му конкурент - сенаторът Тед Круз, да се оттегли от надпреварата на партията.

bnt avatar logo
от Автор: Младен Петков
19:48, 04.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

При демократите Бърни Сандърс успя да събере повече гласове и заяви, че кампанията му продължава, въпреки че няма реални шансове да надмине Хилъри Клинтън - най-вероятният партиен кандидат за наследник на Барак Обама.

Бърни Сандърс, кандидат за президентската номинация на Демократическата партия: Разбрах, че г-жа Хилари Клинтън смята тази кампания за приключена. Имам лоша новина за нея. Тази вечер удържахме голяма победа в Индиана.

За ядрото на републиканците резултатът от изборите в Индиана бе немислим. Един кандидат, критикуван за дискриминационните си изказвания, обвиняван за подклаждане на агресия и сочен за сексистките си коментари, сега става лицето на партията. С недвусмислената си победа в Индиана Доналд Тръмп накара основната му конкуренцията да признае загуба.

Тед Круз, сенатор от щата Тексас: От самото начало казвах, че ще продължа стига да има реален път към победата. Тази вечер със съжаление казвам - изглежда този път е затворен. С натежало сърце, но с безграничен оптимизъм за дългосрочното бъдеще на нашата страна, ние прекратяваме кампанията си.

В последните дни Тед Круз използва целия арсенал от способи да повлияе на гласоподавателите - от договорка с Джон Кейсик да не го конкурира в щата до тирада от обвинения срещу Доналд Тръмп в "патологични" лъжи. Въпреки това той не спечели и създаде почти сигурен шанс Тръмп да вземе номинацията на партийния конгрес през месец юли.

Негативна кампания имаше и в лагера на Тръмп, като дори в деня на изборите бизнесменът намекна за връзка между убиеца на президента Джон Кенеди и бащата на Круз, но след решаващия вот избори видяхме трансформация в риториката.

Доналд Тръмп, кандидат за президентската номинация на Републиканската партия: Да се изясним, не знам дали Тед Круз ме харесва или не, но той е един невероятен съперник. Той е упорит, умен и пред него има удивително бъдеще.

Сега задачата пред републиканците е обединяване в редиците на партията и насочване усилията към Хилъри Клинтън - най-вероятният кандидат на демократите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Печелиш избори за да провеждаш политики
Корнелия Нинова: Печелиш избори за да провеждаш политики
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв