Американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, че е провалил сключването на търговско споразумение между Съединените щати и Китай. Това засили напрежението преди започващия днес пореден кръг от преговорите между двете страни. Същевременно Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Иран.

На митинг в щата Флорида американският президент Доналд Тръмп призова привържениците си да не се тревожат за предстоящия пореден кръг от търговските преговори между САЩ и Китай.

Напрежението между двете страни се засили, след като Тръмп обвини Пекин, че е провалил сключването на търговско споразумение и потвърди, че ще повиши митата върху почти целия китайски внос.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те провалиха сделката. Не могат да правят това и ще си платят.

Китай изрази съжаление и предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако президентът на САЩ изпълни заканата си. От утре Тръмп планира да повиши от 10 на 25% митата върху китайски внос за 200 милиарда долара.

Във Флорида президентът на САЩ коментира и обявените по-рано нови санкции срещу Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За съжаление, днес наредих нови санкции за иранските стомана, алуминий и мед. Защото се надявам да преговаряме за справедливо ядрено споразумение.

По думите на Тръмп, наказателни мерки са насочени срещу основните източници на приходи от износ за Иран след петрола, който вече беше санкциониран от САЩ.

Новината за нови санкции идва часове след решението на Техеран да се оттегли частично от ядреното споразумение.

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Техеран е информирал останалите държави, подписали документа, с писма. Иранското послание беше доставено в Москва лично - от външния министър на стран...