НОВИНИ

Тръмп наложи нови санкции на Иран

Американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, че е провалил сключването на търговско споразумение между Съединените щати и Китай. Това засили напрежението преди започващия днес пореден кръг от преговорите между двете страни. Същевременно Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Иран.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:16, 09.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

На митинг в щата Флорида американският президент Доналд Тръмп призова привържениците си да не се тревожат за предстоящия пореден кръг от търговските преговори между САЩ и Китай.

Напрежението между двете страни се засили, след като Тръмп обвини Пекин, че е провалил сключването на търговско споразумение и потвърди, че ще повиши митата върху почти целия китайски внос.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те провалиха сделката. Не могат да правят това и ще си платят.

Китай изрази съжаление и предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако президентът на САЩ изпълни заканата си. От утре Тръмп планира да повиши от 10 на 25% митата върху китайски внос за 200 милиарда долара.

Във Флорида президентът на САЩ коментира и обявените по-рано нови санкции срещу Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За съжаление, днес наредих нови санкции за иранските стомана, алуминий и мед. Защото се надявам да преговаряме за справедливо ядрено споразумение.

По думите на Тръмп, наказателни мерки са насочени срещу основните източници на приходи от износ за Иран след петрола, който вече беше санкциониран от САЩ.

Новината за нови санкции идва часове след решението на Техеран да се оттегли частично от ядреното споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще участва на лидерска среща в Румъния
Премиерът Борисов ще участва на лидерска среща в Румъния
Отбелязваме Деня на Европа
Отбелязваме Деня на Европа