НОВИНИ

Тръмп наложи по-високи мита на Китай, търговската война се разгаря

Търговската война между САЩ и Китай се разгаря, след като американският президент Доналд Тръмп обяви по-високи мита за китайски внос, отколкото беше определил по-рано. Това стана, след като Пекин обяви нови контрамита за американски продукти на стойност 75 млрд. долара. Американски анализатори посочват, че подходът на Тръмп нанася вреди на американската икономика и може да окаже влияние в световен мащаб.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:38, 24.08.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Поредният рунд от търговската схватка между Вашингтон и Пекин потопи основните индекси на "Уолстрийт" в последния работен ден на седмицата. За това допринесе туит, с който Доналд Тръмп нареди на американските компании да търсят алтернативи за производството в Китай.

Драйдън Пенс, финансист: На пазара има неяснота - какво ще направи Тръмп по-нататък? Това създава опасения и несигурност.

Тръмп обяви, че вдига митата, предвидени за китайски внос от първи септември от 10 на 15%. Освен това от първи октомври други стоки, за които сега има 25-процентни мита, ще бъдат облагани с 30 на сто.

Пекин, който ден по-рано въведе нови контрамита за американски стоки, предупреди Вашингтон да не предприема погрешни действия. Кой ще надделее в опасното надцакване? Тръмп няма колебания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имаме малка препирня с Китай и ще спечелим. Мисля, че митата ни вършат добра работа. Хората още не го разбират.

Анализатори коментират, че търговският спор се превърна в личен дуел между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, в процес без ясна стратегия и крайна цел.

Ако Тръмп използва митата за политически цели, това е опасно за целия свят, каза днес в Биариц Доналд Туск.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Съгласен съм с някои коментатори, че Китай е предизвикателство за всички нас. Но в световен контекст имаме нужда от сътрудничество, а не от конфликт.

Извън това Тръмп атакува остро шефа на Федералния резерв Джером Пауъл и каза, че не е доволен от работата му

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Дали искам да подаде оставка? Да кажем така: Ако поиска, няма да го спра.

Има и коментари, че ако президентът не охлади реториката и не потърси сделка с Пекин, търговската война може да осуети надеждите му за преизбиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заявленията за семейни помощи вече могат да се подават по пощата или електронно
Заявленията за семейни помощи вече могат да се подават по пощата или електронно
Икономика, сигурност и климат на масата на Г-7
Икономика, сигурност и климат на масата на Г-7