Атаките на Тръмп срещу ръководството на Федералния резерв идват в момент, когато икономиката на страната е в сравнително стабилно макар и забавящо се развитие.

Доверието на потребителите е силно, въпреки че вътрешният дълг на САЩ е в размер на рекордните близо 22 трилиона долара. Според анализатори е въпрос на време рецесията да почука на американската врата. На този фон федералната резервна система намали лихвените проценти и то в момент, когато страната навлиза в предизборна година.


Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон: Сегашната администрация ще направи всичко възможно да продължи стабилното икономическо развитие, но нека да кажем, че не всичко е подвластно на нейната икономическа политика. Защото икономическия живот има своята логика. Рецесията не пита политиците когато дойде. Просто идва и те трябва да се справят с нея.
Независимостта на централната банка от политиката, от правителството, е Светая Светих за финансовите институции. В това число и в традициите на федералната резервна система. Намесата на Тръмп до голяма степен беше безпрецедентна. Не само в новата, но и в по-старата история.

И този път Тръмп не изневери на стила си. През "Туитър" дори си позволи да обиди представителите на Федералния резерв, наричайки ги глупаци, тъй като се бавили със свалянето на основната лихва в момент, когато по думите му има ниска инфлация. Според американския президент този ход ще направи по-евтино рефинансирането на правителствения дълг.

Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон: Всяка намеса в лихвения процент води до този опияняващ ефект, почти наркотичен ефект на ниските лихвени проценти и даване на неверни сигнали от страна на икономиката към правителството, че то може да продължава да взема все повече и повече средства големият въпрос е докога това заемане ще надвиши критичното равнище и ще се стигне до срив на доверие в инвеститорите към американския вътрешен дълг. Не бива да се премахват тези граници, защото дълга на САЩ е около 100 процента вече, а това е безпрецедентно високо равнище за американската икономика в мирно време. В този смисъл, да, нисък лихвен процент означава стимулиране на икономиката. Повече държавни заеми, но въпросът е кой ще ги плаща обратно тези заеми.

Освен популизъм някои икономисти виждат в действията на Тръмп и личен интерес.

Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон: Самият Доналд Тръмп в неговите предизборни речи твърдеше, че лихвеният процент трябва да е по-висок. В момента той е от другата страна на барикадата, той иска лихвени проценти за правителството. Нека не забравяме, че неговото семейство има много инвестиции в недвижимости, а ниския лихвен процент по заемите означава, че има нисък лихвен процент по ипотеките, което значи високи цени при недвижимостите. Неговото семейство има лични интереси от поддържането на нисък лихвен процент.

Дали корекциите на лихвите надолу представляват мярка срещу кризата или представляват гориво в нейния огън предстои да разберем.

Повече по темата вижте от разговора с финансовия анализатор Емил Хърсев в студиото на Бизнес.БГ!