НОВИНИ

Тръмп направи необявено посещение в Ирак

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания изненадващо посетиха американски военни в Ирак. В речта си пред тях държавният глава заяви, че Съединените щати вече не могат да бъдат световен полицай и защити решението за изтеглянето на контингента от Сирия. Това е първото посещение на Тръмп в зона на конфликт от началото на мандата му.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:47, 27.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати с бурни овации в американската база, западно от иракската столица Багдад. Военнослужещите се снимаха с първата двойка, мнозина получиха и автографи. В речта си пред контингента Тръмп заяви, че няма намерение да изтегля военните от Ирак. В момента в страната има около 5000 американски военнослужещи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Една от причините да съм тук е желанието ми лично да благодаря на всеки военнослужещ в региона за почти пълното елиминиране на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Преди две години, когато станах президент, те бяха доминираща терористична групировка, сега вече не е така! Страхотна работа!

Посещението в Ирак идва само дни след решението американските военни да бъдат изтеглени от Сирия. То стана причина за остри критики към Тръмп и доведе до оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис. Според американския президент Съединените щати повече не могат да бъдат световен полицай.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Америка не може да се бие за всяка нация на Земята. В много случаи - без да ѝ се плаща. Ако искат да го правим, трябва да си платят цената, а това означава и пари. Не сме глупаците на света! Хората вече не гледат на нас като на глупаците на света.

С топли думи в празничната вечер към военните се обърна и първата дама.

Мелания Тръмп: За мен е чест да бъдат тук тази вечер. Благодаря ви за службата, за саможертвата и за това, че защитавате сигурността и свободата ни. Гордея се с вас и от името на всички американци ви пожелавам Весела Коледа и щастлива и успешна Нова година!

Според първоначалната информация Тръмп е трябвало да говори и с премиера на Ирак Адел Абдел Махди, но заради разногласия за мястото на срещата, тя е била отменена. По-късно стана ясно, че след телефонен разговор, Махди се е съгласил да посети Вашингтон. Посещението на Доналд Тръмп и съпругата му в Ирак продължи около три часа. На връщане самолетът на президента спря за зареждане в американската военновъздушна база в Германия - Рамщайн, където също поздрави контингента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Стефановден
Празнуваме Стефановден
От днес затварят ключов булевард в Пловдив
От днес затварят ключов булевард в Пловдив