Американският президент определи ситуацията на границата с Мексико като разрастваща се хуманитарна криза и заплаха за сигурността. Доналд Тръмп настоя да се отпуснат средства за стена по южната граница, за да се сложи край на кризата, заради която федералното правителство остава частично блокирано 18-ти ден.

В първото си телевизионно обръщение от Белия дом Доналд Тръмп не обяви извънредно положение, което би му дало възможност да заобиколи Конгреса и да разпореди изграждането на стена по границата. Но обрисува мрачна картина на заплахата, която представлява незаконната миграция, която само източва обществени средства и намалява работните места и заплатите, но е източник и на престъпления и риск за сигурността.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: През южната ни граница незаконно влизат огромни количества наркотици, включително метамфетамин, хероин, кокаин и фентанил. Всяка седмица над 300 наши граждани са убивани само от хероин, 90 процента от който влиза през южната граница. Тази година повече американци ще умрат от наркотици, отколкото са загинали във Виетнамската война.

Тръмп обяви, че през последните две години са арестувани 266 000 - както ги нарече - пришълци с криминални досиета. Президентът повтори искането си да се отпуснат 5,7 милиарда долара за издигането на стоманена преграда, а не на бетонна стена, както - по думите му- искали демократите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Федералното правителство остава блокирано по една единствена причина - демократите не искат да финансират граничната сигурност. Моята администрация прави всичко възможно да помогне на засегнатите. Но единственото решение е демократите да гласуват закона за бюджета, който би защитил нашите граници и би позволил правителството да заработи.

Президентът получи остри критики от страната на демократите. Нанси Пелоси, която ръководи доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса обвини Тръмп, че е обсебен от желанието да принуди американците да платят за неефективна и скъпа стена и ги държи за заложници с парализата на федералното правителство.

Без консенсус за стената с Мексико

Без консенсус за стената с Мексико

Американският президент и лидерите на двете камари на Конгреса не стигнаха до решение на проблема с южната граница на Съединените щати. Финансиране за...